субота, 07 липня 2012 00:11

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Люди переходять на мови національних меншин, і їх вже не розуміють" - Сергій Квіт

"Люди переходять на мови національних меншин, і їх вже не розуміють" - Сергій Квіт
Протести необхідно проводити у рамках закону, переконаний Сергій Квіт. Фото: j-school.kiev.uа

Президент Національного університету „Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт позитивно оцінив організацію протестної акції під стінами Українського дому, яка триває 3 липня.

„Я переконаний, що громадськість має право висловлювати свою думку. І робити це потрібно тільки в рамках закону. Ця акція показує, що якщо людей зачіпати, то вони захищаються. Вони захищають свою мову і культуру, державність і правову систему. Я вважаю, що рівень організації цієї акції дуже високий – ми там бачимо і культурні події, і перформанс. Я це всіляко підтримую", - сказав він у коментарі Gazeta.ua.

Вимоги протестувальників пан Квіт вважає справедливими, оскільки українська мова досі не позбавилася наслідків колоніалізму.

„Цей закон неможливо виконати. Коли його приймали, то порушили абсолютно все, у тому числі, закон про регламент. Не була зважено на негативну реакцію Венеціанської комісії, на всі заперечення з боку різних комітетів Верховної Ради. Крім того, цей закон суперечить бюджетному кодексу. Він заперечує всьому, що можна заперечити. Він може створити атмосферу хаосу. Я вже знаю такі приклади, коли з нашими офіційними особами, які доводили, що цей закон потрібний, люди переходили на інші мови, які вони знали і які є мовами українських меншин. Люди, наприклад, переходять моментально на польську мову і більше ніхто їх не розуміє. Тож цей закон не покликаний підтримати мови національних меншин, він покликаний тільки нашкодити українській мові як державній. Тому що російська у нас не має жодних перешкод. Переважна більшість медіа - російською. У нас російська мова насправді має більше прав і повноважень, ніж українська. Захищати треба українську мову, тому що ми живемо у постколоніальній країні і утисків вона зазнавала завжди. Її хотіли ліквідувати разом з носіями мови так, як це було в Голодомор. Виходить, що репресії, які тривали століттями, зараз продовжуються".

Нагадаємо, сьогодні лідери опозиції оголосили про закінчення акції під Українським домом, однак частина людей залишилася ночувати у таборі протестувальників.

Зараз ви читаєте новину «"Люди переходять на мови національних меншин, і їх вже не розуміють" - Сергій Квіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

163

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути