середа, 03 квітня 2013 16:04

Люди агресивно поводяться на мітингах, бо відчувають своє безсилля і відчай - Небоженко

Люди агресивно поводяться на мітингах, бо відчувають своє безсилля і відчай - Небоженко
За словами політолога, опозиція не вміє організовувати мітинги, бо не розуміє добре людей. Фото: glavcom.ua

Акція опозиції 2 квітня була хоч і не організованою, але потрібною. Адже з кожним мітингом виходитиме все більше людей, зрештою, влада до них прислухається.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко.

"Я не поділяю того песимізму, який поширюють оплачені експерти та ті, хто вимагає від опозиції занадто багато. Зараз період такий у них. Не можна від неї вимагати надто багато. Проблеми - у масовій свідомості людей. Вони не готові до широких акцій. Але самі ці акції повинні бути. Адже вони створюють ритм, тиск, хвиля за хвилею, вони таки впливають на владу. Зрештою, вулиця на повну заявить про себе біля Кабміну. Тоді стане шовковим Азаров, заговорить чистою українською мовою. Адже він знає мову і так над нею знущається -  демонстративно. Стане іншим Рибак. Усе це вже було в історії України у 1991-1996 роках", - каже політолог.

Він наголошує, що проводити акції, навіть нечисленні - обов'язок опозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Смерть регіоналам!" — Як опозиція лютувала заради Києва під Верховною Радою

"Із цієї акції можна зробити висновки, що частина суспільства готова до протестів. Але більшість - ні. Те, що опозиція, усвідомлюючи, що немає масової підтримки населення, знову і знову протестує, дуже правильно. Адже так вона залучає до своїх лав нових прихильників. Із часом кількість людей на її акціях зростатиме. Під лежачий камінь вода не тече. Не треба вигадувати якісь рейтинги: ми вивели стільки людей, а влада стільки", - зауважує він.

Разом із тим Небоженко підкреслює, що організація мітингу була поганою.

"Опозиція взагалі не вміє цього робити. Уже багато років не організовує мітингів. У них добре виходить вести переговори із владою у дорогих кабінетах ресторанів. Вони розучилися очолювати акції. Нехай візьмуть приклад зі старців-"рухівців". Вони їм розкажуть, як підіймали людей із 1989 по 1993 рік. Якщо б вони краще організовували, було б більше людей і краща ефективність акцій. Організованість часто важливіша, ніж масовість. Не вміють, бо не розуміють добре людей. Подумки рахують цифри. З людьми треба говорити не про Тимошенко чи проблеми у парламенті, а про їхні особисті біди. Тоді вони прийдуть. "Свобода" правильно чинить, що підіймає вулицю, виступає у різних містах. Вони шукають шляхи організації вуличного протесту", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіоналка" Горіна каже, що її хотіли вбити сніжками

Небоженко також оцінив кидання снігом у "регіоналок".

"Це - дуже погано, це нікуди не годиться. Суто з політтехнологічної точки зору влада використає такі методи краще, ніж опозиція. Не потрібно давати їм приводу для того, щоб влада розвернула кампанію, що опозиція безсила і мучить жінок-депутатів. Традиційні методи слід використовувати, як-от, масове долучення людей. Чим тоді вони кращі, ніж ті, хто у  Харкові обливає зеленкою народних депутатів? Україна з 1991 року виробила свої методи тиску на владу. Не треба уподібнюватися їй. Вона провокує людей. Влада буде стверджувати, що опозиція вчила своїх прихильників кидати снігом у бідних нещасних, добре одягнутих жінок. Лідери опозиції повинні були якось вплинути на цих людей. Вони повинні розуміти, що з одного боку приходить мало людей. З іншого ж - ті, хто приходить, у відчаї. І ця агресія буде проявлятися у багаточисленних нападах на місцевих чиновників. Люди так поводяться, бо відчувають своє безсилля і відчай", - резюмував політолог.

Зараз ви читаєте новину «Люди агресивно поводяться на мітингах, бо відчувають своє безсилля і відчай - Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

113

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути