середа, 25 травня 2011 17:09

Львівська міліція посадила чоловіка у психлікарню і вимагає у його батьків хабар

Львівська міліція посадила чоловіка у психлікарню і вимагає у його батьків хабар

32-річного українця Ростислава Чапрана помістили в психіатричну лікарню, а міліція вимагає у його батьків хабар у 3000 євро за звільнення сина, заявила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

"4 квітня Чапран з'явився у відділення міліції у Львові після того, як йому сказали, що його розшукували співробітники правоохоронних органів. Родичі повідомили йому, що міліціонери запитували про його місцеперебування, але не пояснили, навіщо його шукають. Друг Чапрана, який працює в міліції, припустив, що з ним, можливо, просто хотіли поговорити, і тоді він вирішив піти в міліцію. Батько дав йому з собою 60 доларів "на всякий випадок". В Україні людям, що мають справу з міліцією, нерідко доводиться давати хабарі", - повідомляє Корреспондент з посиланням на повідомлення організації.

"Коли Чапран з'явився у відділення міліції, йому висунули звинувачення в "хуліганстві" і засудили до 15 діб адміністративного арешту: у міліції стверджували, що він нібито кричав на вулиці. Його помістили у львівський СІЗО. Дев'ятнадцятого квітня після закінчення терміну арешту йому було сказано, що він звинувачується в замаху на вбивство у зв'язку з бійкою, у якій він брав участь у 1999 році", - йдеться в повідомленні.

"Того ж дня мати і вітчим Чапрана, котрі живуть і працюють в Бельгії, отримали смс з пропозицією зателефонувати за номером, з якого було надіслано смс, щоб поговорити про сина. Коли вони зателефонували за цим номером, їм відповіли, що вони говорять зі слідчим міліції. Мати та вітчим Чапрана повідомили Amnesty International, що слідчий вимагав у них 3000 євро за звільнення сина. Під час розмови вони чули музику і п'яні голоси. Сина утримували під вартою ще 10 днів без будь-яких юридичних підстав", - стверджує організація.

За інформацією Amnesty International, "наприкінці квітня Чапрана відправили до психіатричної лікарні. Як стверджує влада, він перебуває на примусовому психіатричному обстеженні. Родичам і адвокату Чапрана не надали ніяких юридичних підстав для утримання його під вартою".

"Батьки Чапрана найняли адвоката, проте посадові особи завадили йому побачитися з ним у лікарні. Ростиславу все ж таки вдалося зателефонувати батькові і сказати, що в лікарні перебувають інші молоді люди, чиї батьки працюють за кордоном, і з них теж вимагають викуп", - повідомили правозахисники.

Начальник Центру громадських зв'язків управління МВС України у Львівській області Денис Харчук прокоментував цю інформацію.

Харчук підтвердив факт затримання Чапрана, який звинувачується у вбивстві, скоєному в 1999 році.

"Було вбивство, було проведено слідство, була обґрунтована підозра у скоєнні злочину і була затримана ця людина", - сказав він.

За словами Харчука, затриманий дійсно з 4 квітня перебуває в СІЗО, а зараз він дійсно перебуває в психіатричній лікарні.

"Про гроші (які просили у його батьків - ред.) я нічого не знаю. Зараз ми почали службову перевірку. Але не виключено, що такий хід із залученням міжнародної організації був зроблений за порадою адвоката", - припустив він.

Більш детальну інформацію Харчук пообіцяв дати після закінчення перевірки.

Зараз ви читаєте новину «Львівська міліція посадила чоловіка у психлікарню і вимагає у його батьків хабар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути