пʼятниця, 15 лютого 2019 10:34

Луценко "зливає" справу про газовий бізнес оточення Порошенка: журналісти розкрили схему

Луценко "зливає" справу про газовий бізнес оточення Порошенка: журналісти розкрили схему
Луценко підтримує свого кума Порошенка і ходить на його форуми попри заборону в законі. Фото: УНІАН

Генпрокуратура на чолі з кумом президента Юрім Луценком програє справу про незаконний продаж ліцензії на видобування газу компанії "Аркона-Газ Енергія", яка належить оточенню Петра Порошенка.

Такого висновку дійшли журналісти програми "Схеми".

Минулого року вони оприлюднили розслідування про те, як газове родовище перейшло оточенню Порошенка за безцінь.

"Спеціальний дозвіл видобувати газ та газовий конденсат на одному з найбільших родовищ на Полтавщині - Свистунківсько-Червонолуцькому - Держгеонадра видала приватній "Аркона-Газ Енергія" у травні 2017-го без аукціону. На 20 років за близько 4 мільйони гривень. Укрнафта була готова заплатити 45 мільйонів гривень", - кажуть журналісти.

Зараз Київський науково-дослідний інститут судових експертиз готує висновок про те, що спецдозвіл продали "Аркона-Газ Енергія" за адекватною ціною. Директора цієї установи Олександра Рувіна раніше бачили у ресторані з головою Окружного адмінсуду Києва Павлом Вовком і соратником Порошенка Олександром Грановським.

ГПУ забрала справу собі і навіть через суд не дозволили детективам НАБУ ознайомитися з матеріалами. У першій інстанції прокурори програли. Тепер суд розглядає апеляцію.

Прокуратура судиться щодо процедурних моментів, не вказавши в аргументах заниженої вартості газового родовища, наголошують журналісти.

Справу розглядає 6-й адміністративний суд. Після того, як головуючою визначили суддю Галину Земляну, Вища рада правосуддя повідомила про скаргу на неї. У ВРП сидить юрист із команди Порошенка Олексій Маловацький, дружина якого раніше внесла 3 млн на рахунки компанії "Аркона-Газ Енергія".

Укрнафта заявила про відвід судді Земляної, однак їй відмовили.

"Не виключено, що позитивний висновок експертів щодо продажу ліцензії "Аркона" та потенційний програш у суді за цивільним позовом може стати підставою для Генпрокуратури закрити справу за відсутністю складу злочину та збитків державі", - зазначають журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко відхилив подання на нардепа з фракції Порошенка

12 травня 2016 року Верховна Рада призначила Юрія Луценка на посаду генерального прокурора України. Його кандидатуру вніс президент Петро Порошенко. Для цього парламент змінив закон про прокуратуру - у Луценка не було необхідної юридичної освіти. Порошенко оперативно його підписав і вже за годину вийшов спецвипуск "Голосу України", у якому його оприлюднили.

Зараз ви читаєте новину «Луценко "зливає" справу про газовий бізнес оточення Порошенка: журналісти розкрили схему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути