пʼятниця, 21 вересня 2012 15:12

Спецтема: Луценко за ґратами

Луценку дозволяють спілкуватися із захисниками тільки у кімнаті для довічно ув'язнених

Луценку дозволяють спілкуватися із захисниками тільки у кімнаті для довічно ув'язнених
Фото: glavcom.ua

Адвокат екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка Олексій Баганець подав адвокатський запит на ім'я керівника Менської колонії з вимогою розібратися у причинах порушення прав його підзахисного.

Про це захисник розповів на прес-конференції у Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенітенціарна служба порушує право Луценка на конфіденційну розмову з адвокатом - Баганець

Він наголосив, що у колонії порушується право на зустрічі увязненого з адвокатами та іншими людьми.

Так, зокрема, спеціально до приїзду Луценка було облаштовано кімнату для спілкування з відвідувачами, але яка порушує законодавство.

Ця кімната облаштована скляною стінкою від підлоги до стелі і розмови можуть проводитися тільки через переговорний пристрій. Такі кімнати зазвичай існують для спілкування з довічно ув'язненими, розповів адвокат. Крім того, це унеможливлює нормальне спілкування із захисниками.

"Приміщення, де надаються короткострокові зустрічі, нове - там ще свіжа фарба. Всі розмови документуються сержантом, я кий сидить поряд. Все записується, це грубе порушення прав громадянина мати зустріч із адвокатами та захисниками в умовах конфіденційності та на одинці", - наголосив він.

Баганець зазначив, що найбільше його обурило те, що у Державній пенітенціарній службі запевнили, що такі умови надаються в усіх закладах виконання покарань. Саме тому він підняв внутрішні документи, зокрема правила розпорядку колонії. Там, за словами адвоката, чітко вказано, що є два види приміщень для короткострокових побачень.

Перше з них розраховане для спілкування з довічно ув'язненими і це та сама кімната, в якій спілкується Луценко, друге  - передбачає вільне спілкування з адвокатом за спільним столом. За цією розмовою також можуть спостерігати працівники колонії, але не слухати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко з дружиною можуть поселитися в селі на Чернігівщині

Він додав, що тільки вчора при зустрічі Луценка з ним та Іриною Луценко, дозволили у цій скляній перегородці відкрити віконце.

"Таку практику, яка діє у Менській колонії, треба оскаржувати у суді. На моє особисте переконання, це приміщення для спілкування було облаштоване спеціально перед переводом туди Юрія Віталійовича",- вважає він.

Керівництво колонії має відповісти на адвокатський запит Баганця протягом 5 днів.

Зараз ви читаєте новину «Луценку дозволяють спілкуватися із захисниками тільки у кімнаті для довічно ув'язнених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути