вівторок, 30 січня 2018 14:53

Луценко назвав "справу честі", яка піде в суд

Луценко назвав "справу честі", яка піде в суд
Справа розстрілів мирних демонстрантів на Майдані цього року піде в суд, каже генпрокурор Юрій Луценко. Фото: УНІАН

Справа розстрілів мирних демонстрантів на Майдані цього року піде в суд.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю Deutsche Welle

"Ми отримали дозвіл на заочне засудження Януковича, Захарченка, Якименка - голів МВС і СБУ, відповідно, які підозрюються у даванні завідомо незаконного наказу про розстріл мирних демонстрантів на Майдані. Тож ключова справа, справа честі усієї влади про покарання тих, хто організував безчинства проти мирних демонстрантів, цього року піде в суд", - заявив він.

"280 осіб, причетних до насильства на Майдані - від побиття до вбивства - перебувають на розгляді в українських судах. Ці процеси, на жаль, довгі. Якщо загинули понад 100 осіб, то судове слідство буде достатньо довгим. Є багато обвинувачених. Є інші справи, у яких середня і вища ланка причетних до незаконних наказів або кримінальних дій на Майдані втекла до РФ або на тимчасово окуповані території. Щодо них у більшості справ ми закінчили розслідування і чекаємо від судів дозволу на заочне засудження.

Що означає - чекаємо? Наприклад, щодо Курченка чи Клименка справи в судах, які мали дати такий дозвіл, перебувають близько року. Проте щодо більшості підозрюваних членів команди Януковича, причетних до економічних і загальнокримінальних злочинів, ми отримали такі дозволи. Відтак, цей рік ознаменується заочними справами не тільки над Януковичем, але і щодо осіб, причетних до економічних і загальнокримінальних злочинів", - розповів Луценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій у суді: Янукович почав збирати "лахи" ще до розстрілів на Майдані

Віктор Янукович був обраний президентом України 2010 року. Втік до Росії в лютому 2014-го після масових розстрілів учасників Революції гідності у центрі Києва.

В Україні проти Януковича відкрили кілька кримінальних проваджень. Його обвинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу.

Зараз ви читаєте новину «Луценко назвав "справу честі", яка піде в суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути