пʼятниця, 10 червня 2022 20:25

Спецтема: Війна Росії проти України

"Льоша - вільна каса" - журналісти дізналися деталі про "слугу"-колаборанта

"Льоша - вільна каса" - журналісти дізналися деталі про "слугу"-колаборанта
Олексій Ковальов обирався від партії "Слуга народу" по округу в Херсонській області. Фото: Facebook-сторінка

Роботу народного депутата від "Слуга народу" Олексія Ковальова, якому оголосили підозру про колабораційна діяльність, заблокували.

Про це з посиланням на співрозмовника у Верховній Раді повідомила "Радіо Свобода".

"У нього зараз нічого немає: ні електронного підпису, ні доступу до СЕДО (Система електронного документообігу. - Gazeta.ua). Його робочий планшет знайшли і відключили, ключі від кабінетів позабирали, помічників позвільняли. Ще з комітету заберемо його і він буде фактично імпотент", - сказав співрозмовник.

Офіційно у Верховній Раді не змогли підтвердити цю інформацію, але і не спростували її.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатка з ОПЗЖ виявилася колаборанткою

Також Ковальову заблокували доступ до інформації, що стосується комітету з питань фінансів, податкової і митної політики, членом якого він є.

"Ще до того, як з'явилася публічна інформація по Ковальову, ми його виключили з усіх чатів комітету, від будь-якої комунікації", - розповів перший заступник голови податкового комітету, член фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Сам Ковальов поки що цю інформацію не коментував.

Наразі Олексій Ковальов виключений із парламентської фракції "Слуга народу". Це сталося після того, як він поїхав на окуповану частину Херсонщини, залишився там та заявив про намір співпрацювати з самопроголошеною владою.

Хто такий Олексій Ковальов

Поява серед мажоритарників "Слуги народу" на Херсонщині Ковальова пов'язна з "тіньовим куратором" монобільшості Іллею Павлюком, пишуть журналісти.

Павлюк займався підбором кандидатів для "ЗЕ-команди" у Одеській, Миколаївській і Херсонській областях.

"Ковальов - це аграрний бізнесмен середньої ланки на Херсонщині. Хто саме його запропонував Павлюку? Ймовірно (і швидше за все) Віталій Булюк - дуже відомий аграрій на Херсонщині, який з Павлюком тісно спілкується", - розповів співрозмовник.

"Якихось зашкварів чи речей, які б могли викликати питання по Ковальову тоді не було. Нам пояснювали, що він працював у обласному штабі і був активістом", - сказали.

Після виборів все той же Павлюк, за словами джерел у Верховній Раді, порекомендував включити Ковальова до складу одного з найпрестижніших парламентських комітетів - з питань фінансів, податкової та митної політики.

"Льоша - вільна каса"

"Він був "рішала". Намагався на всьому заробити. Це знали всі депутати. Хтось свого часу навіть жартома назвав його "Льоша - вільна каса", - сказав співрозмовник у парламенті. При цьому офіційних підозр у корупційній діяльності Ковальову не висували.

Ставши членом податкового комітету, Ковальов очолив напрямок з питань акцизного податку та законодавчого регулювання ринку спирту, алкоголю і тютюну. Але займався не тільки цим.

"Кілька разів він пропонував певні рішення по "євробляхам". Чомусь його це дуже цікавило", - розповів співрозмовник, обізнаний із ситуацією у монобільшості.

"Льоша з першого дня в комітеті намагався "мутитися". Коли "табачники" шукали людину, яка буде захищати їхні інтереси, він швидко зійшовся з ними. Плюс він одразу підсів на гроші Яценка. Це бачили всі: Яценко міг підходити до нього і в залі, і в кулуарах та давати якісь вказівки", - сказав член податкового комітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ДБР сказали, коли справа зрадника Ковальова може піти до суду

За словами співрозмовника, Ковальов був тим, хто у 2019 році захищав від ліквідації так звані "майданчики Яценка". Йдеться про корупційну схему у вигляді електронних майданчиків-посередників, які за гроші допомагали надавати звіти з оцінки майна до Фонду держмайна, і які, як встановили журналісти Bihus.Info, були пов'язані з Антоном Яценком.

"Льоша був тією людиною, яка ходила і пропонувала членам комітету гроші, щоб цю тему з майданчиками не чіпали", - розповіли.

Тим часом Яценко стверджує, що ніяких справ з Ковальовим не мав і не має.

Купівля каналу

Торік у грудні Ковальов несподівано для багатьох оголосив про набуття у власність "4 каналу".

"Навіть президент здивувався, коли Ковальов оголосив про купівлю цього каналу. Він про це не знав. Цікавився, що відбувається. Тобто, це точно не ми були. Це не був наш канал. Більш за все Ковальов таким чином хотів підстрахувати медіапул Медведчука-Козака", - розповів один із впливових представників владної верхівки, близький до президента Володимира Зеленського.

8 червня Олексій Ковальов написав у Facebook, що співпрацює з російськими окупантами і заявив про "тісну інтеграцію" з РФ.

Того ж дня Державне бюро розслідувань порушило проти нардепа кримінальну справу за статтею - колабораційна діяльність.

У партії "Слуга народу" заявили, що Ковальова позбавлять мандату. Торік у грудні він придбав у колишнього нардепа Дмитра Добродомова "4 канал".

Зараз ви читаєте новину «"Льоша - вільна каса" - журналісти дізналися деталі про "слугу"-колаборанта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути