Ексклюзиви
середа, 01 серпня 2012 09:41

Спецтема: Боротьба за "мову"

Литвин пропонує викреслити російську з деяких пунктів "мовного" закону

Литвин пропонує викреслити російську з деяких пунктів "мовного" закону
За словами Литвина, багато пунктів не відповідають пунктам Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. Фото: job-sbu.org

Спікер Верховної ради Володимир Литвин запропонував президенту Віктору Януковичу усунути неузгодженості та неточності у прийнятому мовному законі.

Відповідні пропозиції він надіслав у додатках до листа президенту щодо закону про засади державної мовної політики, пише Українська правда.

За його словами, "при опрацюванні тексту цього закону у редакції, яка була запропонована до першого читання, виявлено  неузгодженості та окремі неточності між його положеннями та похідні неузгодженості з іншими законами України, які потребують усунення" згідно з регламентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин підписав мовний закон

За словами Литвина, багато пунктів не відповідають пунктам Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Так наприклад у статті 10 щодо мови актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, він пропонує виключити російську, а залишити необхідність використання української та "мови національних меншин" або мови "регіональних меншин", не надаючи російській особливого статусу.

Він також пропонує внести зміни у закон у частині щодо мови освіти. Так в попередній редакції пропонувалося знання державної мови "в обсязі достатньому для інтеграції в українське суспільство". Литвин пропонує це вилучити і таким чином зробити обов'язковим "вивчення державної мови".

Зараз ви читаєте новину «Литвин пропонує викреслити російську з деяких пунктів "мовного" закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути