четвер, 13 червня 2013 09:40

Лише три із семи партій готові об'єднатися з "Батьківщиною"

Лише три із семи партій готові об'єднатися з "Батьківщиною"
Фото: podrobnosti.ua

Об'єднатися з партією "Батьківщина" виявили готовність тільки три з семи партій, які дали таку обіцянку напередодні парламентських виборів 2012 року. "Громадянська позиція", "За Україну!" і Європейська партія не будуть брати участь у суботньому з'їзді, а Народний рух України вибрав для злиття іншу політичну силу.

Про те, що партія "Громадянська позиція" (ГП) не братиме участі в об'єднавчому з'їзді партії "Батьківщина", призначеному на 15 червня, вчора заявив голова ГП Анатолій Гриценко. "Скажу відверто: нас ніхто туди не кликав. Не були навіть запрошені Микола Катеринчук (лідер Європейської партії – ред.) і В'ячеслав Кириленко (лідер партії "За Україну!" – ред.), з якими перед парламентськими виборами було укладено угоду", - заявив пан Гриценко журналістам у ході поїздки в Івано-Франківськ, передає "Комерсант-Україна".

Як відомо, напередодні парламентських виборів 2012 року вісім партій - "Батьківщина", "Фронт змін", "Реформи і порядок" (ПРП), "За Україну!", "Народна самооборона", Народний рух України, ГП і Європейська партія - дали один одному обіцянку після проходження в Раду об'єднатися в одну політичну силу. Союзники зафіксували цей намір, підписавши "Декларацію єдності". У Народному русі України першими відмовилися від домовленостей, пішовши на об'єднання з конкурентом "Батьківщини" на виборах в Раду - Українською народною партією.

У партії "За Україну!" спростували заяву Гриценка. "Насправді ми запрошені на з'їзд в якості партнерів. Ми брали участь у переговорному процесі, однак прийняли рішення на даному етапі об'єднання участі не приймати", - заявила виданню народний депутат Ксенія Ляпіна ("За Україну!"). Серед причин, які перешкодили партіям об'єднатися в ширшому форматі, К.Ляпіна назвала небажання учасників переговорів створити єдиний партійний статут і програму об'єднаної партії. "Ми виступаємо за об'єднання, а не за приєднання", - зазначила Ляпіна.

Лідер партії "За Україну!" В'ячеслав Кириленко вчора заявив, що його політична сила продовжить подальшу співпрацю з іншими партіями у форматі об'єднаної опозиції. "Ми залишаємося в команді як партія-співзасновник об'єднаної опозиції", - написав у своєму блозі В.Кириленко.

У свою чергу лідер Європейської партії Микола Катеринчук заявив, що його політична сила не братиме участі в об'єднавчому з'їзді. "Ми не були запрошені і не брали участь в переговорному процесі", - заявив Катеринчук. За його словами, Європейська партія продовжить працювати у форматі об'єднаної опозиції і позитивно оцінює об'єднавчий процес між "Батьківщиною", "Фронтом змін", ПРП та "Народною самообороною". "У кожного своя позиція щодо об'єднавчого процесу, але нас про це ніхто не питав", - розповів Катеринчук. У партії "За Україну!" та Європейської партії підкреслюють, що зараз мова йде не про об'єднання, а про приєднання до "Батьківщини" дрібніших партій.

"Коли хтось із лідерів партій заявляє, що не чув про об'єднавчий процес, який тривав півроку, - це брехня", - заявив виданню народний депутат Сергій Пашинський ("Батьківщина"). На його думку, небажання трьох партій брати участь в об'єднанні на базі "Батьківщини" - "це суто їх рішення". "Деякі з наших колег по опозиції підтримали ідею об'єднання, для інших ми залишаємося відкритими до співпраці", - сказав Пашинський. "Можливо, увійти в одну партію заважають особисті амбіції лідерів партій-учасниць об'єднаної опозиції", - припустив народний депутат Сергій Сас ("Батьківщина").

Зараз ви читаєте новину «Лише три із семи партій готові об'єднатися з "Батьківщиною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути