понеділок, 08 грудня 2008 15:34

Лідеру підкарпатських русинів висунули звинувачення

Служба безпеки 5 грудня пред"явила звинувачення громадянину України, керівнику асоціації "Сойм підкарпатських русинів" Димитрію Сидору за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

За цей злочин, окреслений ч.1 ст.110 КК України, встановлено покарання у вигляді обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на той самий строк, повідомляє прес-центр СБУ.

Сидор притягнутий як обвинувачений у кримінальній справі, порушеній за фактом його закликів до зміни меж території та державного кордону України усупереч порядку, встановленому її Конституцією.

До Сидора застосовано запобіжний захід, передбачений ст.151 КПК України – підписка про невиїзд.

Співробітники УСБУ в Закарпатській області провели зустрічі з представниками русинських національно-культурних товариств, під час яких роз"яснили положення законодавства України щодо територіальної цілісності та недоторканності країни.

Як відомо, 25 жовтня в Мукачеве (Закарпатська область) відбувся II Європейський конгрес підкарпатських русинів, на якому було підписано меморандум про відтворення русинської державності в статусі від 22 листопада 1938 року з утворенням державної виконавчої влади. Набуття чинності цього меморандуму було відкладене до 1 грудня.

28 жовтня у СБУ заявили про намір долучити матеріали, які стосуються II Європейського конгресу підкарпатських русинів, до кримінальної справи, порушеної раніше після проведення 7 червня в Мукачеве I Європейського конгресу підкарпатських русинів, який визнав відновлення особливого статусу Закарпаття як спеціальної самокерованої "території русинів на південь від Карпат" з конституційною назвою "Подкарпатська Русь".

29 жовтня співробітники управління СБУ в Закарпатській області допитали лідерів підкарпатьских русинів Дмитра Сидора і Євгена Жупана, які проходили тоді як свідки у порушеній після першого конгресу справі про зазіхання на територіальну цілісність України, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Лідеру підкарпатських русинів висунули звинувачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути