четвер, 16 червня 2011 16:48

Кужель: Оподаткування високих пенсій - запобіжний захід від незадоволених чиновників

Кужель: Оподаткування високих пенсій - запобіжний захід від незадоволених чиновників

Ініціатива голови парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова щодо оподаткування максимальних пенсій може запобігти навалі позовів від невдоволених чиновників до Конституційного суду.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявила екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель.

"Проблема перш за все полягає у тому, що норма щодо зменшення VIP-пенсій неконституційна. Депутати розуміють, що чиновники через цю норму можуть подати до Конституційного суду, і її знову доведеться переглядати. Ініціатива Єфремова може буде використана як запобіжний захід, який цьому завадить. До того ж, про соціальну справедливість наразі не йдеться. 90 відсотків людей отримують до тисячі гривень пенсії, а 14 тисяч людей отримують в рази більше. Я би проголосувала не тільки за цю норму, але взагалі за скорочення персональних пенсій. Для мене це буде дуже сильний удар, бо пенсія - основне джерело моїх статків. Але ми живемо в одній країні і з однаковими проблемами. Як державна особа, я не можу сказати "уріжте іншим, а мене пожалійте". Громадянська позиція має переважати", - сказала Кужель.

За її словами, останній термін запровадження пенсійної реформи сплив ще у 2000-му році.

"Реформа дуже потрібна - я про це говорю з двотисячного року. Саме тоді сплив останній строк її введення. Про це знали всі - і Кучма, і Ющенко, і Тимошенко. Ще тоді всі вчені-демографісти казали, що ми прийдемо до того, що маємо зараз. Один працюючий утримує одного пенсіонера. Це шлях в нікуди. Скоро виплачувати пенсії буде нічим. Тігіпко саме через це наголошує на своїй відставці  у разі неприйняття законопроекту щодо пенсійної реформи. Бо не можна брати на себе відповідальність за крах фінансової системи через людей, які не бажають нічого змінювати. Всі розуміють необхідність прийняття реформи, але не вистачає політичної рішучості", - підсумувала Кужель.

Нагадаємо, що однією з найбільш проблематичних норм законопроекту пенсійної реформи є обмеження максимальних пенсій до 10 мінімальних зарплат. Депутати вважають, що ця норма порушує 22 статтю Конституції, яка забороняє скасовувати і звужувати права, які вже були надані нормативно-правовими актами певним категоріям громадян. Керівник фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов запропонував оподатковувати пенсії, розмір яких перевищує 10 мінімальних заробітних плат, і таким чином нівелювати пенсію до встановленої суми.

Зараз ви читаєте новину «Кужель: Оподаткування високих пенсій - запобіжний захід від незадоволених чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути