пʼятниця, 13 січня 2023 13:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Кулеба розповів, що стало вирішальним у рішенні США дати Україні Patriot

Кулеба розповів, що стало вирішальним у рішенні США дати Україні Patriot
Голова МЗС Дмитро Кулеба розповів, що зіграло вирішальну роль у передачі Patriot Україні. Фото: twitter.com/DmytroKuleba

Вирішальне значення у рішенні Сполучених Штатів Америки передати Україні систему зенітно-ракетного комплексу Patriot став візит президента Володимира Зеленського до Вашингтона.

Цьому також сприяла постійна робота українських дипломатів, розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Denik.cz.

Він зазначив, що це рішення США для України є стратегічним, і вплине на подальший хід війни.

"Ще кілька місяців тому це здавалося неможливим. Ми неодноразово чули "ні" від наших американських колег. Але ця війна та незламність українців показали, що немає нічого неможливого, якщо працювати 24 години на добу та захищати своє життя, свободу та майбутнє. Адже сьогодні ми боремося не лише за себе, а й за свободу та безпеку Європи та світу", – сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може отримати зброю, яку РФ вважає "червоною лінією" – Кулеба

За його словами, питання постачання Patriot було найскладнішим завданням і стало "видатним досягненням" української військової дипломатії.

"Терези переважив історичний візит українського президента до США. Особливі стосунки між президентом Зеленським і президентом США Байденом, а також системна, постійна робота українських дипломатів забезпечили стратегічний результат. Це важливо не лише для нашої країни, а й для всієї євроатлантичної спільноти", - акцентував Кулеба.

Міністр звернув увагу, рішення Білого дому свідчить про те, що нарешті подолано психологічний бар'єр для надання Україні необхідної зброї.

"Адже Росія використовує всі засоби та інструменти терору для досягнення своєї мети: знищення України та підкорення Європи. Я заявляв ще в грудні, що цей крок США прокладе шлях для нових постачань Patriot і нової висококласної зброї як від Вашингтона, так і від наших європейських союзників. Нещодавні рішення Парижа надати Україні колісні танки АМХ-10, а Берліна - батарею Patriot і БМП Marder підтверджують мої слова", – додав Кулеба.

21 грудня президент вперше покинув Україну від початку повномасштабного вторгнення Росії – вирушив у США з робочим одноденним візитом.

У Вашингтоні президент провів переговори, зокрема, з американським колегою Джо Байденом, дав спільну з ним пресконференцію та виступив перед Конгресом США.

На тлі візиту Зеленського в Америку держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакета безпекової допомоги Україні на майже $1,85 млрд, який вперше включатиме ЗРК Patriot.

Загалом США надали Україні приблизно $21,2 млрд з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба розповів, що стало вирішальним у рішенні США дати Україні Patriot». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути