Ексклюзиви
вівторок, 12 березня 2013 12:18

Кучму допитають у справі Щербаня?

Кучму допитають у справі Щербаня?
Політолог не заздрить Кучмі, бо, мовляв, замість спокійної старості та перебування на пенсії його тягають на допити. Фото: censor.net.ua

Політолог Кость Бондаренко припускає, що Леоніда Кучму можуть допитати у справі про вбивство бізнесмена та політика Євгена Щербаня.

Так Gazeta.ua він прокоментував заяву голови ради засновників корпорації "АТОН" Юрія Дедуха про те, що Щербаня не могли вбити без відома тодішнього президента.

"Це версія, припущення одного зі свідків, яке потребує перевірки. Очевидно, слідство має або прийняти це до відома і провести слідчі дії - допитати Кучму, або спростувати таку заяву, якщо вона не знаходить підтвердження. Леоніду Даниловичу в цій ситуації не позаздриш. Бо замість спокійної старості та перебування на пенсії його тягають на допити. Причому по справах, причетності до яких він не мав. Кучмі багато чого можна закинути. Але я не думаю, що він має відношення до справ Щербаня та Гонгадзе", - зауважив експерт.

Говорячи про те, кому вигідно, аби Кучма ходив на допити, Бондаренко наголосив: "Тут можна довго шукати відповідь. Може бути кілька версій. Наприклад, політична: нинішня команда Віктора Януковича хоче показати, що у нас немає недоторканних, а всі рівні перед законом. Якщо у в'язниці перебуває колишній прем'єр, то для рівноваги можна продемонструвати судове слідство щодо екс-президента. Таким чином демонструють, що немає терміну давності у злочинів, які мали місце під час накопичення первісного капіталу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дедух розповів, як Щербань планував скинути Кучму

Політолог також назвав другий момент: "Це може бути особистою війною заступника генпрокурора Рената Кузьміна, який хоче засвідчити свою ефективність. Ще може йтися про тиск на Віктора Пінчука, аби він мав більшу визначеність та чітке налаштування у внутрішніх політичних процесах. Бо він максимально дистанціювався від української політики. Самого його навряд можна зачіпати  - у нього серйозна підтримка на Заході. А от тиснути на зятя через тестя - це вихід. Може й бути так, що всі версії зводяться до того, що Кучма ототожнюється з процесами, які відбувалися у 90-х роках, а зараз не може дати адекватної відсічі".

Експерт зазначив, що розгляд справи про вбивство Щербаня може затягнутися - можуть з'являтися нові свідки, обставини та інформація для перевірки.

За його словами, справу можуть ніколи не довести до завершення, але водночас вона матиме резонанс на Заході.

"Бо одна справа виступати на захист Юлії Тимошенко, якій інкримінують економічні злочини. Інша - захищати її, коли йдеться про кримінальні. На Заході мало хто може собі таке дозволити, пам'ятаючи, що немає диму без вогню", - додав Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Кучму допитають у справі Щербаня?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути