вівторок, 22 січня 2008 14:15

Кучма пояснив, чому Україна - не цікава для ЄС

Екс-президент України Леонід Кучма вважає оптимальним для України на сьогодні статус нейтральної держави.

Про це він сказав в інтерв`ю газеті "Известия в Украине" від 22 січня.

Відповідаючи на питання про вступ України до НАТО, Кучма зазначив, що його позиція з цього питання залишилася незмінною - він виступає за активну співпрацю з Альянсом. "Так поступає і Росія, до речі, в ширшому форматі", - додав він.

Водночас Кучма вважає, що рішення про членство в НАТО має ухвалюватися народом на референдумі. "Я б особисто голосував проти", - сказав він.

Екс-президент також зазначив, що є прихильником членства України в ЄС. "Моя позиція з цього питання така: до Європи потрібно прийти, вирішивши, перш за все, у себе вдома три базові завдання. По-перше - з дієздатною державою, по-друге - з конкурентоспроможною економікою, по-третє - з нацією, що сформувалася, і національною ідентичністю, що затвердилася", - сказав Кучма , зазначивши, що це глобальні і довгострокові завдання.

На його думку, така інтеграція припускає активну не тільки західну, але й східну політику, всебічне поглиблення співпраці з Росією. "Відокремлена від Росії "китайською стіною" Україна - не цікава для ЄС", - сказав Кучма.

Екс-президент вважає, що останніми роками Україна не наблизилася, а навпаки - віддалилася від ЄС. Зокрема, питома вага ЄС у зовнішній торгівлі України за три останні роки не тільки не зросла, а знизилася. Разом з тим він відзначає позитивні моменти.

Кучма підтвердив, що був і залишається прихильником повномасштабної співпраці з Росією в рамках Єдиного економічного простору. "І чим ми швидше зрозуміємо це, тим краще буде для України. Інакше залишимося в рамках індустріально-аграрної периферії", - додав він.

Екс-президент також висловив стурбованість невизначеністю в перспективах розвитку країни. "Куди ми зараз йдемо - повертаємося назад в лоно соціалізму або продовжуємо будувати ринкову економіку?", - сказав він.

"Ну, а якщо конкретно відповісти на питання: "То й як мені Україна без Кучми" - то могло бути і гірше", - сказав екс-президент.

За словами Кучми, "дивлячись на Україну без Кучми", він не тішиться з недоліків, а радіє всьому позитивному, повідомляє УНІАН.


Зараз ви читаєте новину «Кучма пояснив, чому Україна - не цікава для ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути