пʼятниця, 15 лютого 2013 13:24

Кучма переконаний, що Україні не потрібен газ будь-якою ціною

Кучма переконаний, що Україні не потрібен газ будь-якою ціною
Леонід Кучма Фото: panorama-mukachevo.com

Президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма переконаний, що перш, ніж вирішувати питання видобутку сланцевого газу в Україні, необхідно проаналізувати висновки екологів.

"Газ нам потрібен, але не будь-якою ціною", - заявив Кучма журналістам у п'ятницю в Києві, відповідаючи на запитання, чи не призведе видобуток сланцевого газу в Україні до екологічної катастрофи.

Разом з тим, він висловив думку: "Перш ніж приймати рішення, потрібно мати висновки наших фахівців, насамперед, екологів, що нам це дасть".

Як повідомлялося, Україна в 2012 році провела три конкурсу на укладення УРП: щодо Юзівській (Харківська і Донецька обл.), Олеській (Львівська та Івано-Франківська обл.) і Скіфській (глибоководний шельф Чорного моря) дільниць.

Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська "Chevron", Юзівської - англо-голландська "Shell", Скіфської - консорціум на чолі з американською "ExxonMobil" (40%, оператор), "Shell" (35%), австрійської "OMV" в особі румунської "дочки" "Petrom" (15%) і НАК "Надра України" (10%).

Україна 24 січня 2013 року підписала угоду про розподіл продукції (УРП) на 50 років з компанією "Shell", яка буде інвестувати і добувати газ на Юзівській площі.

У той же час депутати Львівської та Івано-Франківської облрад поки не погодили проект УРП з "Chevron" щодо розробки розташованої в цих областях Олеської площі. У цьому зв'язку "Chevron" почав проведення в цих областях громадських слухань з питання видобутку сланцевого газу.

У 2013 році планується провести конкурси з укладання УРП ще на чотири нафтогазових площах на шельфовій і континентальній частині країни. Зокрема, планується оголосити конкурси з Слобожанської нафтогазоносної площі (Харківська обл.), а також по ділянках Форос і Таврія на мілководному шельфі Прикерченської зони Чорноморського шельфу і сухопутній ділянці, розташованій на території Полтавської, Дніпропетровської та Донецької областей.

Зараз ви читаєте новину «Кучма переконаний, що Україні не потрібен газ будь-якою ціною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути