четвер, 24 квітня 2008 13:26

КС зобов"язав суддів говорити українською мовою

Конституційний суд визнав конституційним ведення судочинства на території України державною мовою.

Це випливає з рішення Конституційного суду в справі про мову судочинства, яке було оприлюднено в четвер.

Дане рішення Конституційний суд виніс, розглянувши два конституційних подання - 52 народних депутатів і Верховної Ради Криму, що просили визнати неконституційними ст.15 Кодексу адміністративного судочинства України і ст.7 Цивільного процесуального кодексу України.

Автори клопотання вважають, що Верховна Рада, прийнявши дані статті і закріпивши здійснення судочинства державною мовою, порушила низку положень Конституції, що привело до зміни язикового режиму діяльності судів України і звуження існуючого обсягу і змісту прав і свобод людини і громадянина.

У рішенні Конституційного суду відзначається, що ведення судочинства державною мовою "жодним чином не обмежує права громадян, що не володіють або недостатньо володіють державною мовою".

"Оскільки ч.3 ст.10 Конституції гарантує їм право користуватися в судовому процесі росіянином, іншими мовами національних меншостей України", говориться в рішенні суду.

Суддя-доповідач у даній справі Володимир Кампо на прес-конференції після оголошення рішення суду відзначив, що українське законодавство не передбачає звернення до суду державною мовою.

"Громадянин обирає, чи звертатися йому державною мовою, або рідною, або іншою мовою, якою він володіє. Це справа держави і суду – перекладати, а також вирішувати питання щодо перекладача", - зазначив він.

Суддя також зазначив, що громадянин не зобов"язаний говорити в суді українською мовою.

Таким чином, суддя має у ході судочинства спілкуватися тільки державною мовою, а громадянин на тій мові, якою він вважає за потрібне, повідомляє  "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «КС зобов"язав суддів говорити українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути