четвер, 29 листопада 2018 14:36

Кремлівська пропаганда виправдовує Росію за керченську атаку на українців

Кремлівські ЗМІ зосередилися на загостренні ситуації в Азовському морі. Вони виправдовують обстріл і захоплення українських кораблів з моряками. Моніторинг новин веде оперативна група зі стратегічних комунікацій зовнішньополітичної служби ЄС, пише Euvsdisinfo.

Опубліковані кремлівським телеканалом Russia Today новини по цій темі мають явні ознаки спотворення фактів, йдеться у повідомленні.

Там заявили, що "українські судна увійшли в російські води на Чорному морі незаконно". Насправді є двосторонній договір між Росією і Україною, що регулює використання Керченської протоки і Азовського моря. Вони вважаються "внутрішніми водами" як Росії, так і України.

Автор: Euvsdisinfo
  Статистика показує звідки та якою мірою йде російська пропаганда
Статистика показує звідки та якою мірою йде російська пропаганда

Як було сказано в одному повідомленні, інцидент був "навмисною провокацією з боку української влади" з метою "створити дипломатичну суперечку", яка призвела би до посилення санкцій проти Москви.

"Це трохи дивно, оскільки українські судна рухалися "відповідно до положень всіх ефективних багатосторонніх і двосторонніх міжнародних договорів і правил судноплавства". У Конвенції ООН з морського права йдеться, що "всі судна, в тому числі іноземні військові кораблі, користуються "правом мирного проходу" в межах територіального моря іншої держави відповідно до міжнародного права", - кажуть експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрили брехню ФСБ у справі проти українських моряків

Увагу росіян у ЗМІ також намагаються відвернути від головного питання - РФ стріляє по українським суднам і захоплює їх з екіпажами.

Натомість вони багато пишуть про українського та американського президентів: "Вашингтон підштовхнув Порошенка до запуску цієї "морської провокації" проти Росії, щоб зірвати зустріч Путіна і Трампа" та "президент України Петро Порошенко використовує провокацію в Керчі для перевороту". Однак відомо, що парламент України прийняв рішення про проведення президентських виборів 31 березня 2019 року.

Також о в огляді йдеться, що російська дезінформація спирається не тільки на власні ресурси, а й посилено використовує Twitter, особливо за кордоном.

У період з неділі до вівторка більше 10 тис. німецькомовних твітів від 3 тис. унікальних акаунтів згадували Україну. Майже всі писали про протистояння на Азовському морі.

Автор: Euvsdisinfo
  По вертикалі зазначено кількість новин/згадок на тему, а по горизонталі - час їх публікації
По вертикалі зазначено кількість новин/згадок на тему, а по горизонталі - час їх публікації

Є велика кількість твітів, але дебати по цій темі веде невелика група з 30 облікових записів. Саме вони просувають проросійські і/або крайні праві погляди і, швидше за все, автоматизовані в значній мірі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На допомогу українським морякам зібрали вже 384 тисячі гривень

Акаунти націлені на німецький сегмент твіттера, куди вони вкидають неправдиву інформації. Наприклад, було повідомлення Sputnik Deutschland про так званий "масовий артилерійський обстріл з боку України" в житлових районах Донбасу або розповідь про нібито "зізнання" захопленого українського солдата.

Ввечері 25 листопада російські силовики атакували 3 українські катери в Азовському морі та застосували зброю. 6 українських військових поранені, 2 із них перебувають у важкому стані. Після атаки спецназ ФСБ захопив українські катери "Бердянськ", "Нікополь" та "Яни Капу" разом із особовим складом.

Зараз ви читаєте новину «Кремлівська пропаганда виправдовує Росію за керченську атаку на українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути