вівторок, 15 жовтня 2024 12:20

Крах коаліції у Ісландії. Європа стривожена політичним розлученням

Крах коаліції у Ісландії. Європа стривожена політичним розлученням
Премєр Ісландії Бенедіксон визнав, що уряд не здатен ухвалювати найнеобхідніші рішення. Фото: eastnews.ua

13 жовтня прем'єр Ісландії Б'ярні Бенедіксон оголосив про розпад коаліції. Дострокові парламентські вибори мають відбутися 30 листопада. Так скінчилася співпраця лівих із "Зеленого руху", правих із консервативної "Партії незалежності" і лібералів із "Прогресивній партії".

Коаліція проіснувала з 2021 року. Тепер її учасники порозумітися не здатні. "Посилилася напруга по різних питаннях, від зовнішньої політики до міграції, енергетики", - пояснив Бенедіксон. Як каже, ініціативи міністрів охорони довкілля й економіки "застрягли" в уряді.

Вулканічне рішення

Розпад коаліції став несподіванкою для її учасників. Міністерка інфраструктури і лідерка лівих "зелених" Свандіс Сааварсдоттір розповіла Euronews, що на зустрічі з прем'єром Бенедіксоном у суботу, 12 жовтня, про розпуск коаліції навіть побіжно не йшлося.

"Зустріч була чесною, ми обговорили ситуацію і, можливо, повернемося й подивимося, чи є шанс по конкретних питаннях, - пояснила вона. - Думала, ми розуміємо, наскільки важливим питанням є економіка, житло і проблеми, з якими мають справу прості люди, яким доводиться зводити кінці з кінцями. Та, бачу, для прем'єра важливіші інші питання".

Одним із таких питань може бути політична кар'єра самого Бенедіксона, котрий виявив бажання балотуватися на дострокових виборах у листопаді.

Рейтинг коаліційного уряду впав до 24,6%. Цей показник є найнижчим за останнім 30 років

Але розпад урядової коаліції, як не дивно, спричинили вулкани. Кілька вивержень поспіль раптово збільшили чисельність ісландців, котрим терміново потрібне житло. Витрати з держбюджету на допомогу прискорили інфляцію.

У результаті, за даними останніх опитувань, рейтинг коаліційного уряду впав до 24,6%. Цей показник є найнижчим за останнім 30 років. Натомість майже на 2% коаліцію випереджали соціал-демократи 26,1%.

Поміж згодою і виборами

Утім, президентка Ісландії Халла Томасдоттір, переможниця нещодавніх перегонів, не поспішає призначати дату дострокових виборів. Вона заявила журналістам, що протягом тижня зустрінеться з лідерами партій.

"Я би підвів себе, членів партії й народ країни, якби прикидався, що можу вести уряд вперед, коли ми не знаходимо рішення з питань, найважливіших для людей", - заявив прем'єр Бенедіксон.

Схоже, президентка Томасдоттір хоче знайти докази від супротивного. І недарма: мігрантська криза та інфляція є основними драйверами зростання популярності ультраправих у Європі. Для Ісландії це ще й найближча з усіх країн континенту загроза війни з Росією.

Підводні човни країни-агресорки

Поки у Рейк'явіку розбиралися з коаліцією, на військово-морській базі у Кефлавіку побував голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун. За його даними, американські військові помітили зростання активності російських підводних човнів в Атлантиці. "Ми хочемо бути настільки вправними у своїх справах, щоб супротивник кожного ранку, прокидаючись говорив: "Не сьогодні", - заявив Браун. Офіційні особи Ісландії (як і США) воліють не коментувати публічно активність російських підводних човнів. Натомість, як зазначають у The Washington Post, візит Брауна підкреслив уплив війни Росії в Україні, котрий сягає Ісландії. Тому ісландські урядовці говорять про посилення своїх оборонних потужностей.

"Бути пильними"

Цікаво, що на тлі кризи досі не є зрозумілим, навколо чого саме не зійшлися погляди членів урядової коаліції. Натомість міністерка закордонних справ Ісландії Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гюльфадоттир натякнула на перспективу "посилення відповідальності у НАТО", що тягне за собою обов'язок уряду пояснювати громадянам значення "бути надійним союзником".

Ісландія постійної армії не має, дозвіл базуватися американським військовим, за словами Гюльфадоттир, був непростим, але нині, "я би не сказала, що є межа того, як далеко ми зайдемо, це залежить від подій навколо нас… Ми маємо бути пильними".

За неофіційними даними, обговорюється посилення американської присутності в Ісландії. Утім, є й інші варіанти.

Крижана дружба

Вірогідність збройного зіткнення в Арктиці зростає, тому Арктична рада, до якої входять, зокрема, Ісландія і США (а також Росія), мають намір створити нову оборонну коаліцію для протидії РФ і Китаю. Про це заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі. За її словами, потрібна більша і частіша взаємодія північних країн, котрі всі є членами НАТО, для реагування на загрози.

Ісландія підтримувала Україну спільно з іншими країнами і самотужки. Так, Ісландія вирішила щороку витрачати на оборонні українські потреби близько 30 мільйонів доларів США до 2028 року. Крім того, парламент країни ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України (також до 2028 року). Фінансово Ісландія бере участь у чеській ініціативі закупівлі снарядів для українських військ.

Не поспішати зі змінами

За останніми даними, президентка Томасдоттір має намір зустрітися з лідерами позакоаліційних партій, перш ніж ухвалювати остаточне рішення, бути достроковим виборам чи ні. Залишається варіант дати можливість сформувати уряд лідерам інших коаліційних партій. В умовах російської загрози будь-яка політична нестабільність всередині Ісландії може зіграти проти неї.

Зараз ви читаєте новину «Крах коаліції у Ісландії. Європа стривожена політичним розлученням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути