Ексклюзиви
понеділок, 28 червня 2021 12:29

"Конституція Пилипа Орлика та Великий герб" – як Зеленський вітав українців з днем основного закону

"Конституція Пилипа Орлика та Великий герб" – як Зеленський вітав українців з днем основного закону
Зеленський привітав українців з Днем Конституції. Фото: Геннадій Мінченко, "Укрінформ"

Президент Володимир Зеленський привітав українців з 25 річницею ухвалення Конституції.

Про це глава держави написав в Twitter.

"Конституції України – 25. Вона молода, але зріла й мудра. Вона демократична й людиноцентрична, адже третина її статей присвячена правам і свободам людини та громадянина. Конституція – символ нашої держави, історії та незалежності! Щиро вітаю всіх нас із цим особливим святом", - написав Зеленський.

Під час виступу на урочистому засіданні Верховної Ради до Дня Конституції президент розповів, що Швеція передала Україні три копії Конституції Пилипа Орлика, а до Дня Незалежності в Софійському соборі виставлять оригінал документа.

"Сьогодні ми нарешті можемо поділитись хорошими новинами. Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика", - сказав Зеленський.

Він додав, що одна копія вже зранку виставлена у фоє ВР, друга буде знаходитись в Офісі Президента, а третя - у Конституційному Суді України "після його оновлення і перезавантаження".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада відзначає День Конституції: фото урочистостей

"З цієї високої трибуни хочу ще раз подякувати нашим шведським партнерам. За останній місяць, враховуючи Євро-2020, Швеція вже вдруге показує, що є нашим великим другом. Ми віримо, що і завтра вона, втретє, покаже як сильно любить Україну. Насправді я пожартував. Я усім бажаю завтра успіху, і нехай переможе сильніший, але хто сильніший - ми з вами знаємо", - додав Зеленський.

За словами президента, оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить в Україну вперше за 311 років.

"Її (конституцію. – Gazeta.ua), разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика і гетьмана Івана Мазепи, усі охочі зможуть побачити у Софійському соборі. Полотно нашої історії має тисячу років і стільки ж бракуючих частин пазлу. Ми повертаємо українцям ці частини. Ми повертаємо Україні – Україну", - сказав Зеленський.

Також Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт законопроєкту про Великий державний герб України як невідкладний. Доповідатиме цей законопроєкт на засіданні парламенту перший президент України Леонід Кравчук.

Перед тим, як приїхати на урочисте засідання парламенту, Володимир Зеленський поклав квіти до пам'ятника Пилипу Орлику - гетьману Війська Запорозького і автору знаменитої Конституції 1710 року. Глава держави нагадав, що саме цю Конституцію називають першою писемною Конституцією Європи.

28 червня відзначається День Конституції. Цього дня 1996 року о 9:18, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію.

Зараз ви читаєте новину «"Конституція Пилипа Орлика та Великий герб" – як Зеленський вітав українців з днем основного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути