пʼятниця, 17 червня 2011 10:00

Конституційний суд визнав протизаконність червоного прапора

Конституційний суд визнав протизаконність червоного прапора

Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційним використання червоного прапора для увічнення перемоги у Великій вітчизняній війні.

Це випливає з рішення КСУ, оприлюдненого у п'ятницю. Своє рішення суд аргументував тим, що в Конституції України міститься виключний перелік державних символів, в якому червоний прапор відсутній.

Зі зверненням з цього питання до КСУ звернувся народний депутат від НУ-НС Юрій Костенко, який просив дати офіційне тлумачення окремих положень закону "Про внесення змін до закону України "Про увічнення перемоги у Великій вітчизняній війні 1941-1945 років (щодо порядку офіційного використання копій прапора перемоги)".

Як повідомлялося, 24 травня Костенко подав до КСУ зазначене звернення, в якому він стверджує, що "закон не тільки суперечить багатьом статтям Конституції, а й провокує сепаратистські настрої громадян і спрямований на розчленування України".

Цей закон Верховна Рада ухвалила 21 квітня. Президент Віктор Янукович підписав його 20 травня.

Відповідно до закону, прапор перемоги може підніматися на флагштоках поряд з державним прапором України.

Як відомо, ухвалення Верховною Радою закону стало каталізатором провокацій 9 травня у Львові, де через публічне розгортання червоного прапора з нагоди Дня перемоги виникли масові зіткнення.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд визнав протизаконність червоного прапора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути