середа, 16 листопада 2022 10:46

Кому вигідно ототожнювати Азербайджан з Росією?

Кому вигідно ототожнювати Азербайджан з Росією?
Азербайджан і Україна є не тільки союзниками у нинішній війні, але й мають схожу драматичну історію. Фото: ukranews.com

Увага всього світу зосереджена на війні в Україні, проте останнім часом з боку деяких європейських представників навколополітичних кіл спостерігаються намагання змістити акценти на інший конфлікт. Йдеться про вірмено-азербайджанську війну за Карабах.

Про це говорить "5 канал".

Деякі французькі політики почали робити інформаційні вкиди про те, що Вірменія в цьому конфлікті – жертва, а Азербайджан – такий же агресор, яким є Росія проти України. Нагадаємо, що з початку війни та ж Франція обіймала напрочуд обережну позицію щодо підтримки України, а розмови Еммануеля Макрона з Путіним викликали як мінімум нерозуміння в усьому світі.

Спроби перекрутити історію та перетворити Азербайджан з жертви на агресора далекі від істини та ґрунтуються на намаганні французів захистити інтереси великих корпорацій, які хочуть повернутися до прибуткового бізнесу в Росії.

Азербайджан підставив плече Україні у важкі часи, нагадує "5 канал". З початку військової агресії азербайджанська мережа АЗС SOCAR безкоштовно надала понад 200 тис. л палива для автомобілів швидкої допомоги та ДСНС, 900 т медичних препаратів, обладнання та продуктів на суму понад €15 млн. Крім того, Баку й інші азербайджанські міста прийняли майже 4 тис. вимушених переселенців із України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримка Іраном Росії ‒ азербайджанці України зробили важливу заяву

З іншого боку, Вірменія стала єдиною країною, крім самої Росії, яка виступила проти російського представництва в Раді Європи, і за час війни члени вірменського уряду 12 разів відвідували Росію.

Абсолютно очевидно, що Азербайджан і Україна є не тільки союзниками в нинішній війні, але й мають схожу драматичну історію. Так само, як у 2014-2022 роках Росія анексувала й окупувала частину української території, так 1991-1993-х вірменські збройні формування окупували п'яту частину азербайджанської території. Два роки тому Азербайджану вдалося повернути значну частину території. Але знову ж таки – не обійшлося без Росії.

"Два роки тому відбулася так звана 44-денна війна, під час якої Азербайджан відновив контроль над значною частиною території, яка йому належить і визнається світовою спільнотою. Тоді ж там з'явилися так звані російські миротворці. І для Азербайджану і для Південного Кавказу в цілому був не хороший сигнал з тієї причини, що вони вже отримали свою військову присутність у всіх трьох країнах регіону", – коментує український політолог Євген Магда.

Зараз вірменські сепаратисти намагаються реалізувати плани приєднання цих азербайджанських території до Росії. Вони особливо не приховують, що за приклад вони беруть аналогічний сценарій анексії Криму й окупації Донбасу Росією. Адже майже в усьому вони діють аналогічно: Росія наносить ракетні удари по українських містах так само, як Вірменія під час Другої карабахської війни обстрілювала ракетами азербайджанські села. А звірства у Бучі в березні 2022 року перекликаються зі вбивствами 500 мирних жителів азербайджанського села Ходжали.

Отже, немає сумнівів, що Росія та Вірменія тримаються разом, діють аналогічно та переслідують власні цілі. Натомість і Україна, і Азербайджан є жертвами агресорів. І не визнавати цього – значить, грати на користь ворога.

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном тягнеться з осені 2020 року. Тоді Вірменія та Азербайджан 44 дні воювали за Нагірний Карабах – вірменський анклав на території Азербайджану. Конфлікт завершився перемогою азербайджанських військ, і Баку відновив контроль над частиною Нагірного Карабаху. В частині, що залишилася, були розміщені російські "миротворці", оскільки Росія виступила посередником припинення бойових дій.

Москва відправила в регіон конфлікту приблизно 2 тис. військових. Вірменія мала вивести звідти свої війська.

Попри закінчення боїв напруженість між Єреваном і Баку залишається високою. Офіційний Баку регулярно звинувачує вірменську сторону у порушенні угоди про виведення військ. Водночас у Єревані наполягають, що всі регулярні частини з Карабаху виведені, і там перебувають лише місцеві сили самооборони.

Зараз ви читаєте новину «Кому вигідно ототожнювати Азербайджан з Росією?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути