пʼятниця, 12 серпня 2011 14:14

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Комітети "антиЯнуковича" стали успіхом для Тимошенко

Комітети "антиЯнуковича" стали успіхом для Тимошенко

Після обрання Віктора Януковича президентом в Україні були створені три комітети. Вони мають на меті відстоювання національних інтересів, боротьбу з диктатурою і політичними переслідуваннями.

КОМІТЕТ ЗАХИСТУ УКРАЇНИ

Створений 10 травня 2010 року. Причиною його появи стало підписання "харківських угод". Ініціаторами виступили представники української інтелігенції, опозиції і громадських організацій. Головна діяльність - координація дій у відстоюванні національних інтересів.

Мирослав Попович, доктор філософських наук, професор, академік НАНУ

— За період діяльності Комітету були проведено лише кілька епізодичних виступів і звернень. Якоїсь організованої масової роботи я не бачу. Не створили навіть низові комітети. Про те, що будуть створені якісь комітети громадськості, як кажуть від Києва до Лубен, говорили на установчому засіданні, але ця ідея залишилася нездійсненною. Думаю, що це об'єднання було б корисне, якби було позапартійним і охоплювало всю країну. Однак зараз, на жаль, це не спостерігається.

КОМІТЕТ ЗАХИСТУ ВІД ПОЛІТИЧНИХ ПЕРЕСЛІДУВАНЬ

Створений 4 серпня 2011 року. Комітет є позапартійним, неполітичним об'єднанням правозахисників радянського та сучасного періодів. Члени об'єднання захищатимуть всіх, хто піддається політичним переслідуванням в Україні.

Йосиф Зісельс, єврейський громадський діяч, дисидент

— Комітет був створений, бо виникла загроза, яку відчуває і широкий загал. Серед ініціаторів є колишні політв'язні. Я в тому числі. Маючи досвід 60-70-х років, більше ніж інші відчуваємо ці ознаки. Тому першими і відгукнулися на попередні симптоми. Нинішнє життя має свої особливості, які відмінні від тих часів. Ми вже не є частиною Радянської імперії, навряд чи прийдемо до тоталітарного режиму, як у 30-ті роки. Проте суспільство повинно мати імунітет, який полягає у розвинених державних і судових інституціях. Питанням є, чи має Україна імунітет до побудови авторитаризму. Судові процеси, які зараз проходять, є політичними. Йдеться не про помсту, а про те, що на шляху до виборів усувають найбільш імовірних супротивників. Влада намагається забезпечити собі чисте поле.

КОМІТЕТ ОПОРУ ДИКТАТУРІ

Офіційно був створений 8 серпня 2011 року. Ініціаторами виступили представники опозиції і громадських організацій. Учасники Комітету склали план дій: все, що стосується акцій навколо Печерського суду та підтримки Юлії Тимошенко; підготовка спільної акції всіх опозиційних сил до Дня Незалежності; відкриття чергової сесії ВР у вересні і координація своїх зусиль навколо вдосконалення виборчого законодавства.

Юрій Кармазін, народний депутат від НУ-НС

— У нещодавно створеного опозиційного об'єднання подвійне покликання: по-перше, опір диктатурі; по-друге, захист демократії. Тому й має воно дві назви: Комітет опору диктатурі та Комітет захисту демократії. Вони існують трошки у різних конфігураціях. Мені дуже приємно, що до Комітету приєднуються нові політичні сили, як парламентські, так і позапарламентські. Наприклад, парламентські Українська народна партія, "Наша Україна", позапарламентська "Свобода". Наші лави ростуть і міцніють. У своїй діяльності Комітет використовуватиме законні засоби боротьби проти чинної влади. На неконституційні, незаконні дії владного режиму ми готуємо адекватні заходи реагування, але вони будуть у будь-якому випадку відповідати Конституції.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що диктатури в Україні немає, а об'єднання опозиції — тимчасове.

— Пам'ятаю, як Юлія Володимирівна говорила, що зараз гірше, ніж 1937 рік. Як повертається язик таке сказати? Це образа будь-якої людини, яка трохи знає і читала про це. У нас що диктатура зараз? В Україні диктатури не може бути в принципі. Вона може бути у країні, де є диктатор, який користується підтримкою значної частини населення. Якщо частина населення на Сході цю фігуру (президента - ред.) підтримує, то на Заході його не будуть сприймати. Рейтинг у 20% жодних шансів на диктатуру не дає. Тому всі ці розмови - дурниці.

Те, що ззовні на Україну тиснуть, може створити позитивні наслідки для опозиції. Маємо об'єднання довкола Юлії Тимошенко, але тимчасове. Це об'єднання не навколо програмних позицій, проекту майбутнього України, а об'єднання навколо особистості. Як тільки ці обставини зміняться, все розвалиться. У нас є традиція, що можна об'єднатись проти чогось, а не заради чогось. Згодом Яценюк і Гриценко все одно будуть конкурувати на полі опозиції.

Результатом цього об'єднання є те, що Тимошенко затвердила за собою позицію першої людини в опозиції. Навколо неї зібрались навіть ті, які її критикували. Це певний її успіх.

Зараз ви читаєте новину «Комітети "антиЯнуковича" стали успіхом для Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути