четвер, 28 липня 2011 10:24

Команду на арешт Тимошенко дали представники команди "яструбів"

Команду на арешт Тимошенко дали представники команди "яструбів"

Вчора сторона звинувачення в слуханні справи стосовно екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко пропонувала змінити їй запобіжний захід з підписки про невиїзд на арешт. Утім, суддя відхилив цю пропозицію прокурорів.

Віктор Таран, 34 роки, директор Центру політичних студій та аналітики.

Чому вчора зробили спробу (чи імітували) затримати Тимошенко?

- Ситуація із спробою арешту Тимошенко свідчить про неузгодженість подальшого сценарію дій влади щодо цієї справи. Схоже, що заява обвинувачення щодо зміни запобіжного заходу на арешт стала несподіванкою як для Ю. Тимошенко, так і для деяких представників влади. Команду на арешт дали представники команди "яструбів", які хочуть якнайшвидше посадити лідерку БЮТ. Однак, цей сценарій сприймають не всі. Ті, хто розуміють, які загрози несе арешт Тимошенко, виступають категорично проти. Ймовірно, що під час обідньої перерви відбулося кілька телефонних дзвінків, в ході яких вирішувалося, що робити далі. Результатами переговорів стало рішення судді Кірєєва, яким він відмовив представникам прокуратури у зміні запобіжного заходу.

Чи вигідне затримання для ПР чи для Юлії Тимошенко?

- Затримання лідерки БЮТ не вигідна для ПР ні в тактичному, ні в стратегічному плані. Дехто вважає, що для самої Тимошенко цей сценарій був би вигідний, оскільки вона остаточно закріпила б за собою статус "жертви режиму" та лідерки єдиної опозиції. Але так думають ті, хто ніколи не був за ґратами. Цей статус вона отримувала б занадто дорогою ціною.

Як, на Ваш погляд, будуть розвиватися події далі?

- Оскільки стаття за якою судять Тимошенко не передбачає умовного покарання, влада розглядає сценарій згідно з яким Тимошенко винесуть обвинувальний вирок із відтермінуванням покарання на рік. Це означає не пряме ув'язнення, але постійна його загроза. Такий собі постійний "Домоклів меч" який унеможливлюватиме її подальші активні дії. Це поки що найбільш ймовірний сценарій, як нейтралізувати єдиного серйозного супротивника, якого боїться владна команда, і не зазнати непоправних іміджевих втрат на міжнародній арені.

Зараз ви читаєте новину «Команду на арешт Тимошенко дали представники команди "яструбів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути