четвер, 11 листопада 2021 06:30

"Коля Харківський сказав: "Моя куртка коштує дорожче, ніж уся ваша родина" - адвокат Ігор Черняк

Низка українських бізнесменів виступили з ініціативою допомогти родині 58-річного Ігоря Носова. 26 жовтня він загинув у ДТП на проспекті Гагаріна у Харкові. 16-річний Микола Харківський їхав на швидкості понад 100 км/год. на червоне світло. Врізався на Infiniti в Chevrolet Aveo Носова. Чоловік загинув на місці. Підліток виправдовувався, що погано працювали гальма. Разом із ним постраждали троє його пасажирів – двоє 19-річних хлопців і 16-річна дівчина. Винуватця трагедії арештували на два місяці без права вийти під заставу.

Гроші на справу даватимуть такі бізнесмени: Юрій Сапронов, Гарік Корогодський, Олександр Давтян, Валерій Дьома, Володимир Скоробагач, Масі Найєм, Ігор Когут, Сергій Хорошайлов і Юрій Губанков.

Представлятиме в суді родину Носова харківський депутат міськради, адвокат Ігор Черняк.

- Ініціатором такого об'єднання виступив харківський бізнесмен Юрій Сапронов, - розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua Ігор Черняк. - Ця історія викликала великий резонанс у місті. Не залишила людей байдужими. Сапронов написав пост на Facebook і запропонував мені бути адвокатом. Я погодився. Ми зв'язалися з родиною загиблого. Паралельно до Сапронова зверталися бізнесмени з його кола спілкування – вони теж захотіли долучитися і допомагати.

Чому саме цей випадок об'єднав вас? Досі вся країна пам'ятає харків'янку Зайцеву, через яку загинули шестеро пішоходів.

- Цей випадок з-поміж схожих отаких історій є найбільш показовим. Якби держава належним чином виконувала свої функції, то цієї ДТП можна було б уникнути. Коля Харківський до цього послідовно йшов.

Прострелив щоку, куля прошила гайморову пазуху

В одному з місцевих супермаркетів виник конфлікт, і він вистрелив у жінку. Спричинив травми середньої тяжкості – прострелив щоку, куля прошила гайморову пазуху і роздробила одну з її стінок. Їй робили хірургічні операції, ставили титанову пластину. А її синові вистрелив у голову, тіло. Серйозних пошкоджень той не зазнав. Коля Харківський їм сказав: "Моя куртка коштує дорожче, ніж уся ваша родина. Мені за це нічого не буде, відмажуть". Так і сталося. Слідство кваліфікувало це найлегше. Могли за частиною четвертою статті про хуліганство – до семи років в'язниці. Чи за частиною другої цієї 122 статті – це було нанесення тілесних ушкоджень, поєднаних з погрозами родині. Там би покарання було від 3 до 5 років. Але суд дав йому найлегше покарання - умовне. У вироку написав, що Харківський нібито не небезпечний для суспільства і є мінімальний ризик вчинення ним нових правопорушень. Що може виправитися без кримінальної відповідальності. Орган пробації надав відповідну довідку, де сказав, що в принципі до Колі немає питань. Адвокати, очевидно, принесли якісь довідки, позитивні характеристики.

Його відмазали від відповідальності умовним терміном. В іншій державі таке б не вдалося. Якби і було умовне покарання, тоді б за ним уважно слідкували, що робить. Він навіть практично не компенсував збитків постраждалій. Суд пішов йому назустріч. Від постраждалих була вимога про 27 тисяч гривень матеріальної шкоди і 250 тисяч моральної. Лише титанова пластина коштувала 18 тисяч. Суддя вирішила, що це дуже багато і стягнула 9 тисяч матеріальної і 15 тисяч моральної шкоди. А от на кошти, які недоотримали потерпілі, мабуть, купили Колі Infiniti, яка стала знаряддям убивства.

Збиратимемо матеріали по попередній справі. Намагатимемось покарати тих, хто допоміг тоді відмазати Харківського

Як батькам вдалося тоді це залагодити?

- Очевидно, залучили правоохоронні органи. Не безкоштовно. Ми зараз збиратимемо максимум матеріалів по попередній справі. Якщо буде юридична можливість, то намагатимемось покарати винуватців, які допомогли тоді відмазати Харківського.

Представився чужим іменем і прізвищем. Повідомив, що сидів на задньому сидінні. Нібито в машині був п'ятий за кермом і він ту людину не знає

У новій історії родина мажора намагалася діяти так само?

- Тут головними є його дії. Уже зафіксовано в матеріалах справи, що після ДТП його доставили в лікарню разом з іншими потерпілими, які знаходилися в машині. Але якщо інші троє були у тяжкому стані, то Коля не особливо травмувався. Він представився чужим іменем і прізвищем. Повідомив, що сидів на задньому сидінні. Нібито в машині був п'ятий за кермом і він ту людину не знає і не в курсі, кому належить машина. Після того намагався втекти з лікарні. Наче нічого не відбулося. В лікарні взяв чужий телефон, подзвонив у поліцію і під вигаданим іменем повідомив, що машину викрали. Так він собі заробив на ще одну статтю – завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Цими діями хотів уникнути відповідальності.

Досі він не пішов на контакт зі слідством. Відмовляється надавати будь-які пояснення, покази, визнавати вину. Це його право. Користується статтею 63 Конституції (особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів. – Gazeta.ua).

Надав зразки крові, аби з'ясувати, чи вживав наркотики?

- Добровільно не надає досі. Навіть після рішення суду, яке зобов'язало це зробити. В Україні немає нормативного акта, що регулює процедуру примусового відбору зразків крові. Відмова від здавання крові повністю продовжує усю попередню історію. Повна відмова від визнання провини і будь-якого каяття. Цим Микола Харківський кардинально відрізняється від багатьох інших фігурантів подібних резонансних ДТП. Якщо людина повторно ухиляється від крові, значить вона знає, що на те є причини. Також це може бути розцінено як навмисне невиконання рішення суду. Це ще одна стаття для Миколи Харківського.

Які експертизи є і що показують?

- В сечі заборонених препаратів не виявили. Драгер був чистий. Решта експертиз – технічні.

Встановили, що за кермом був саме він?

- Це підтверджує комплекс доказів, які є в матеріалах. Тут слідство відпрацювало чітко, оперативно їх зібравши. Версія, ніби його там не було, повністю спростована.

Автор: Facebook Ігоря Черняка
  Ігор Черняк був членом Харківського антикорупційного центру. Займався там оскарженням підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті. Торік балотувався в мери Харкова
Ігор Черняк був членом Харківського антикорупційного центру. Займався там оскарженням підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті. Торік балотувався в мери Харкова

Скільки грошей вже витратили бізнесмени на цю справу?

- Поки ніяких суттєвих витрат не було. Група місцевих адвокатів працює безкоштовно. Київські колеги - так само. Кошти можуть знадобитися на технічні витрати – на експертизи, для евакуаторів, оплати спеціалістам. Тут найважливіше значення має увага. Всі ці люди є запорукою того, що справа буде на виду і на слуху. Що слідство відбуватиметься належним чином.

На чому наполягатимете в суді?

- У межах цього кримінального провадження за інкримінованою йому статтею Кримінальний кодекс не передбачає покарання неповнолітньому понад 7 років. Але є невідбутий термін за першою кримінальною справою. Це враховуватиме суд. Може повністю чи частково залучити невідбутий строк. Ще є 383 стаття – завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину.

Коли справа може потрапити на розгляд суду?

- Залежить від тактики захисту. Можуть затягувати. Якщо ні, то протягом двох-трьох місяців досудове розслідування завершать. Після цього передадуть до суду.

На своїй сторінці у Facebook ви закликаєте ділитися інформацією очевидців аварії. Щось нове вже є?

- Це дуже важливо. Багато в соцмережах пишуть: навіщо свідки, коли всі все бачили, є камери відеоспостереження. Є принцип кримінального права, що вина особи має бути доведена без будь-якого сумніву. Докази вини повинні бути різнопланові - висновки експертизи, показання свідків, відеоматеріали – все в комплексі має підтверджувати причетність до злочину. Тому покази очевидців не зайві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб Харків не став оплотом російських сил": чому Київ поставив на Терехова

Як змінилося життя міста зі смертю мера Геннадія Кернеса, який керував ним 10 років?

- В цілому великих змін у системі управління містом, специфіці прийняття рішень поки що не відбулося.

Є певне просідання серед виконавчої влади. У Кернеса був специфічний жорсткий стиль управління, але всі вказівки виконували оперативно. Варто було на сесії комусь порушити питання, відразу його вирішували. Якщо якась проблема, наприклад, із дорожньою розміткою, то буквально наступного дня починали роботи. Якщо хтось щось виконав неякісно, то в цей же день їхали з міськради перевіряли. Якщо десь дах потік і депутат міськради звертав на це увагу, була миттєва реакція Кернеса і його команди. Зараз дисципліна виконавців стала меншою.

31 жовтня у Харкові відбулися нові вибори мера. 1 листопада голова міської територіальної виборчої комісії оголосила Ігоря Терехова переможцем із результатом 50,66%. Він не зміг стати новим Кернесом?

- Можливо, це пов'язано з тим, що досі перебував у статусі виконувача обов'язків.

Перша кадрова революція відбулася у грудні-січні. Частково ці призначення виявилися неефективними. Терехов призначив нового заступника Семена Сироту керувати міським житлово-комунальним господарством. Наділив керівника одного з департаментів Олексія Калину надповноваженнями у сфері земельних відносин. На сесії, яка відбулася за тиждень до жовтневих виборів, вже прибрали Сироту. Призначили Віталія Мірошника. Так само повноваження, які були у Калини, передали іншому заступнику з трансформації міста - Сергію Кузьміну. Є багато питань до цієї людини. До Харкова ніякого стосунку не має. Коли очолював Державну архітектурно-будівельну інспекцію, то не пройшов випробувальний термін у зв'язку з провалом цифрової трансформації. В колах харківського політикуму це призначення пов'язують з Офісом президента. Це "смотрящий". Повноваження у нього дуже серйозні – вся сфера земельних відносин, будівництва в місті. Не просто так це все відбулося перед виборами мера. Можливо, закріпили якісь домовленості.

Фактично у всіх міських ринках була доля родини Кернеса

Що сталося з бізнесом Кернеса?

- Переважна більшість майна офіційно йому не належала. Мав його на декілька мільярдів гривень, за приблизними оцінками. Було у власності різних комерційних структур. Ще до його смерті, два-три роки тому, у таких об'єктах почали виникати й отримувати корпоративні права родичі Кернеса. Фактично у всіх міських ринках була доля його родини. У багатьох об'єктах фігурувала дружина – Оксана Гайсинська. Це ресторани, кафе, офісні центри, великі нежитлові приміщення, готель. Декілька десятків об'єктів по місту з ринковою вартістю в десятки мільйонів доларів.

Це все лишилося у власності родини?

- У багатьох структурах його родичі понабували права власності на відповідні об'єкти після його смерті. Чимало реалізували. Родина почала розпродавати активи. Найпоказовіший – готель "Національ", в якому фактично мешкав Кернес і з якого керував містом. Там проводили робочі наради, приїжджали чиновники. І цей готель невдовзі після його смерті продали – офіційно змінив власника, відійшов до мережі бізнес-групи колишнього народного депутата Анатолія Денисенка.

Здивувала поява у списках Блоку Кернеса наближених до Арсена Авакова людей

Як змінилася політична карта після Кернеса?

- З місцевим олігархом Олександром Ярославським у Кернеса був тривалий конфлікт. Але незадовго до його смерті помирилися. Саме Терехов став об'єднуючим містком між ними. Коли Кернес був мером, Терехов активно підтримував спілкування з Ярославським і його оточенням. Не дивно, що після смерті міського голови Ярославський продовжив підтримувати Терехова. А от здивувала поява у списках Блоку Кернеса людей, наближених до Арсена Авакова.

Депутат міськради Дмитро Булах ще торік розповідав, що Аваков замкнув на собі вплив у Харкові завдяки двом призначенням. Перше – Ігор Терехов став секретарем міськради та автоматично виконувачем обов'язків мера. Друге – головою Харківської облради коаліційне тріо у складі Блоку Кернеса, ОПЗЖ та "Слуги народу" призначило людину Авакова, друга його сина – Артура Товмасяна із фракції СН. Плюс Терехов у першу десятку Блоку Кернеса до міськради поставив людей бізнесмена Котвіцького – найближчого партнера Авакова. Мовляв, тепер все буде під Аваковим. Це так?

- Так. Привів людей, які працювали в системі МВС під його керівництвом і в бізнес-імперії Авакова. Вони пройшли саме по списках Блоку Кернеса. Наростили вплив.

Є окрема історія з українсько-російським олігархом Павлом Фуксом. Коли Кернес лікувався у Німеччині, то саме Фукс був основним каналом комунікації і новин для журналістів. На сесії Харківської міськради, коли Терехова робили секретарем, то Фукс був у піднесеному настрої. Він відразу після смерті Кернеса відіграв велику роль. Яка вона зараз – важко сказати. Бо перебуває в санкційному списку (18 червня Рада нацбезпеки і оборони оголосила санкції щодо "російського бізнесмена" Павла Фукса. Через афери газовидобувної компанії "Голдер Деррік", яку повязують з ним та наближеними людьми до експрезидента Віктора Януковича. Сам Фукс це заперечує. – Gazeta.ua).

Який розподіл сфер впливу відбувся?

- Достатньо плавно пройшов. Не було суттєвого переділу. Але очевидно, що група Авакова і афільовані люди з ним, Ігорем Котвіцьким (бізнесмен, народний депутат попереднього скликання від "Народного фронту". – Gazeta.ua) отримали вплив у місті, якого не було раніше. Фукс теж. Зокрема, впливає на земельні питання.

Яким керівником міста показав себе Терехов за останній рік?

- Технологічно продовжив лінію Кернеса. Це йому потрібно було для виборів, щоб показати спадковість. Бо у Кернеса був великий рейтинг у місті. І було важливо не втратити цих людей. Але постійно на цьому їхати неможливо. Найближчий рік-два Терехов намагатиметься вибудовувати вже себе і місто зі своїм баченням.

Міська влада вдалася до фальсифікацій на виборах. Не бачимо реакції від правоохоронних органів

Наскільки він відповідає викликам?

- Люди його обрали. Хоч я був за іншого кандидата. Не розумію, навіщо міська влада вдалася до фальсифікацій на виборах (дані протоколів щонайменше 40 із 605 дільниць не збігаються з даними протоколів ДВК про підрахування голосів, за даними спостерігачів громадянської мережі "Опора". - Gazeta.ua). Розрив між Тереховим і Михайлом Добкіним великий (за Терехова віддали свої голоси понад 50%, за Добкіна удвічі менше. –Gazeta.ua). Якби був другий тур, Добкін все одно б не виграв. А тепер є питання легітимності перемоги Терехова в першому турі. На жаль, не бачимо реакції від правоохоронних органів. Дивна й позиція команди Терехова. Він має бути зацікавлений, щоб його результат не викликав ні в кого сумнівів. Йому працювати в цьому місті.

Чому не голосували за нього?

- Він особисто для мене пов'язаний із продовженням традицій Геннадія Кернеса. За цей рік не побачив відходу від практик управління містом, проти чого виступав. Не бачимо прозорості в державних закупівлях. Є завищені ціни, корупційна складова. Немає системного вирішення проблем, адекватної позиції по ковіду.

У чому найбільше корупції?

- Вона є у всьому. На вході - що не потрапляє до міського бюджету. На виході - що йде з міського бюджету, але не на користь міста. Є багато прикладів. Починаючи з надходжень від відчуження комунального майна, оренди землі і закінчуючи міськими парковками. Все це має приносити кошти. Приносить, але не місту.

Пов'язана з Кернесом і Тереховим компанія отримує 8,5 відсотка від вартості кожного квитка в метро

Про які суми йдеться? В чиїх кишенях осідають?

- Для прикладу, в метрополітені є автоматизована система оплати. Запроваджує її афільована з Кернесом і Тереховим компанія. А вони отримують 8,5 відсотка від вартості кожного квитка. І отримуватимуть ще багато років.

Будівельні підряди – корупційні у багатьох містах. У Харкові за Кернеса публікували кошториси і ми могли побачити, за скільки купили паркову лавку чи цемент. Ноу-хау часів Терехова – відповідальний за комунальне будівництво департамент просто перестав публікувати кошторис. У цьому аспекті за Терехова стало гірше. За попередника хоч могли відслідкувати, де, хто і що краде.

Зараз ви читаєте новину «"Коля Харківський сказав: "Моя куртка коштує дорожче, ніж уся ваша родина" - адвокат Ігор Черняк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути