Ексклюзиви
понеділок, 01 листопада 2021 16:45

"Щоб Харків не став оплотом російських сил": чому Київ поставив на Терехова

"Щоб Харків не став оплотом російських сил": чому Київ поставив на Терехова
Ігор Терехов (ліворуч) із покійним Геннадієм Кернесом/фото KharkivToday

Кандидат у мери Харкова від "Блоку Кернеса - Успішний Харків" Ігор Терехов переміг у першому турі виборів із 51,9%. Такі дані екзитполу оприлюднив центр "Соціальний моніторинг". Його найближчий конкурент - самовисуванець Михайло Добкін посів друге місце із 27,6% голосів. За даними екзитполу Комітету виборців у першого - 53,8% голосів, у другого - 24,5%. На дільницях явка була менше третини. Терехов керував містом останній рік - попередник Геннадій Кернес помер після ускладнень від коронавірусу в грудні 2020-го.

Щоб збільшити кількість виборців на дільницях у день голосування 31 жовтня, кандидати біля дільниць поставили ятки й торгували гречкою за 38 грн, за 10 грн віддавали ячну, пшеничну крупу й кільку в томаті. Розраховували на старше населення. Для молоді штаб Терехова організував розіграш Iphone 13.

- Перемога Ігоря Терехова була прогнозованою. Навіть у першому турі, - говорить в інтерв'ю Gazeta.ua Вадим Карасьов, харків'янин, директор Інституту глобальних стратегій. - Терехов - спадкоємець Кернеса. Він респектабельний, спокійний, прагматичний. Без епатажу й популізму. Тихо і спокійно продовжував лінію попередника. Займався благоустроєм Харкова. Голоси Кернеса перейшли до Терехова. Хоча він за лінією поведінки й особистими характеристиками відрізняється від покійного мера.

Завдяки чому виграв? Як удалося закріпитися в лідерах?

- Він став консенсусним кандидатом більшості еліт у Харкові. Які не хотіли повернення до влади Михайла Добкіна (з 2006 року був міським головою Харкова, а у 2010-2014 роках очолював обласну державну адміністрацію. - Gazeta.ua). Добкін - непередбачуваний, епатажний, медійний політик. Харків'яни й місцеві еліти хочуть спокою. Стабільності та спадковості. А не нового загострення. До того ж Добкін схилявся більше до проросійського флангу. Люди не хочуть, щоб Харків знову став прифронтовим містом. Терехов провадить лінію Кернеса й водночас не є проросійським політиком. Він прохарківський.

Добкін схилявся більше до проросійського флангу. Люди не хочуть, щоб Харків знову став прифронтовим містом

Чому не було висуванця від "Слуги народу"? Не мали сильного кандидата?

- У Терехова склався конструктивний діалог із Києвом. Центральній владі не потрібно, щоб Харків став оплотом проросійських сил. Терехов став консенсусним кандидатом. Гласно й негласно із самого початку основні політичні сили Харкова, які мають представництва на загальноукраїнському рівні, схилялися на його користь. І ОПЗЖ, і "Європейська солідарність", і Аваков, і центральна влада. Усі прекрасно розуміли, що Терехов проведе кампанію до перемоги.

Уся інтрига була ще три місяці тому - чи буде другий тур. Улітку стало очевидно, що Терехов переможе в першому.

Владі не було, куди діватися. Не мали свого кандидата. У них навіть немає голови обласної адміністрації, кілька місяців є лише виконувач обов'язків. Єдиний спосіб для центральної влади впливати там - налагодити конструктивну роботу з Харковом і її мером. Якби хотіли потрясінь, то виставили б сильніших кандидатів і кампанія була б жорсткішою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кернес був хамовитий, трошки воровитий і демонічний. Майбутній мер має це успадкувати": як Харків обирав міського голову

Яким мером буде Терехов? Чи зміниться його політика від тієї, що бачили останній рік?

- Намагатиметься всіх об'єднати. Щоб не було боротьби, конкуренції, безладдя в харківській верхівці.

Працюватиме на результати в соціальній і комунальній сферах. Енергетика, ціни, тарифи. Вибори закінчуються і починаються трудові будні. Як пережити зиму, дати тепло людям? Як допомогти, коли тарифи зависокі?

Далі - контроль над місцевими чиновниками. Кернес завжди вмів контролювати й карати їх. Терехов робитиме це в спокійнішій манері.

У квітні 2010 року Ігор Терехов став заступником харківського міського голови. З вересня 2015-го обіймав посаду першого заступника міського голови. 9 грудня 2020 року обраний секретарем Харківської міської ради. Через тиждень став виконувачем обов'язків міського голови Харкова після смерті Кернеса. Терехов розповідав, що Кернес готував його як свого наступника вже давно.

Увічнення полководця Жукова в Харкові Терехов називає своєю "життєвою позицією", а проспект - символом Харкова. Проспект перейменували на Григоренка. Обіцяє повернути попередню назву.

Існування топонімів, присвячених Жукову, суперечить законодавству. За ст. 436 Кримінального кодексу і встановлює відповідальність за дії, пов'язані з публічним використанням символіки тоталітарних режимів.

Задекларував 1,5 млн грн. доходу. Колишня дружина володіє родинними компаніями - "Он клінік" і "Доктор ПРО". Є три квартири. Одна у спільній власності з матір'ю, другу орендує в матері, а третю винаймає із сином. Також орендує Mercedes-Benz.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб Харків не став оплотом російських сил": чому Київ поставив на Терехова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути