Ексклюзиви
пʼятниця, 14 вересня 2018 16:47

Коломойського запідозрили у союзі з Медведчуком

  ЗМІ говорять про можливий альянс Віктора Медведчука та Ігоря Коломойського
ЗМІ говорять про можливий альянс Віктора Медведчука та Ігоря Коломойського

Варто було Віктору Медведчуку заявити про свої наміри увійти до партії "За життя", як інформаційний фон українських ЗМІ наповнився не лише скандалами, пов'язаними з його персоною, як і апокаліптичними прогнозами про "друге пришестя диявола". У числі його можливих союзників виявився й Ігор Коломойський, пишуть Контракти.UA.

Альянс Медведчука і Коломойського став очевидним в той момент, коли дружина путінського кума - Оксана Марченко - стала учасницею шоу "Танці з зірками" на телеканалі "1+1". Трохи пізніше видання "Голос.ua" повідомило, що Медведчук погодився фінансувати модернізацію Одеської кіностудії, власниками якої через ТОВ "Нова кіностудія" є Олександр Ткаченко - генеральний директор "1+1", і сам Коломойський (їм належить 50% без однієї акції цього ТОВ). До того ж, як стверджувало видання, Медведчук отримає частину території кіностудії для побудови житлового комплексу.

  ЗМІ говорять про можливий альянс Віктора Медведчука та Ігоря Коломойського
ЗМІ говорять про можливий альянс Віктора Медведчука та Ігоря Коломойського

В такому випадку, напрошується логічне запитання: а що, якщо таким чином Коломойський намагається не просто помститися президенту України, а й налагодити контакти з президентом Росії?

Вийти на Путіна безпосередньо найпростіше через Медведчука. Навіщо це може бути потрібно дніпропетровському екс-губернатору? Перш за все, він може "наводити мости" з російським президентом, на випадок реваншу промосковських сил. Аби не допустити бути "розкуркуленим" ще й новою владою, він готовий надавати не тільки тактичну підтримку Медведчуку, а й намагатися отримати гарантії для свого бізнесу і після 2019 року.

Звичайно, милостей з боку Путіна Коломойський може і не дочекатися. Гарантій Росія не дає: допомогою Коломойського можуть скористатися, більш того - вимагати збільшувати цю допомогу в інформаційному і фінансовому відношенні, але в разі приходу до влади проросійських реваншистів все одно продовжити політику вилучення у "Бені" активів, які залишилися.

Показово, що сам Віктор Медведчук свої контакти з Коломойським, і, тим більше, підтримку з боку останнього, заперечує.

"Політичних домовленостей у мене з паном Коломойським бути не може. Чому - це наше питання з Коломойським", - заявив Медведчук в інтерв'ю на каналі "112" 25 серпня.
  ЗМІ говорять про можливий альянс Віктора Медведчука та Ігоря Коломойського
ЗМІ говорять про можливий альянс Віктора Медведчука та Ігоря Коломойського

Нагадаємо, мається на увазі теза Коломойського, висловлена влітку 2014 року, про призначення Медведчука губернатором Донецької області. "Медведчук на сьогодні - останній шанс встановити мир на Донбасі, оскільки з альтернатив залишається тільки одна - війна", - говорив тоді дніпропетровський губернатор. Його підтримував і вірний соратник - Олександр Ткаченко. Підтверджував серйозність слів Коломойського й інший його найближчий сподвижник - Геннадій Корбан.

"Коломойський непоганий тактик, але поганий стратег. Він не дуже-то прорахував, наскільки "топлять" залишки його репутацію такі альянси. "Налякати" Порошенка танцюючою Марченко не вийшло, а давати Медведчуку прайм-тайм на всіх ефірах він навряд чи зважиться", - впевнений політолог і політтехнолог Олексій Якубін.

Так що співпраця Коломойського і Медведчука може звестися до можливих закликів Оксани Марченко з телеекранів "жити в мирі, дружити і танцювати", до різного роду напівтіньовим економічних угод, а також періодичному цитуванню тез "великого і жахливого" на "1+1", - в першу чергу, якщо кампанія Медведчука дійсно буде носити такий же скандальний характер, як і зараз. Але в такому разі цитувати його будуть й інші телеканали.

"Основну небезпеку Медведчука я бачу в іншому - він став фактичним власником двох популярних телеканалів, і ці канали будуть відверто транслювати пасажі і посили Путіна", - вважає керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Що ж стосується Коломойського та інших ймовірних союзників, то сумнівно, що такі альянси будуть визнані обома сторонами публічно. Швидше за все, будуть мати місце неформальні торги і різні напівпідпільні жести дружби з боку різних політсил та олігархів, які стануть діяти за принципом "як би чого не сталося".

Але навряд чи хтось із олігархів або політиків захоче серйозно сприяти нового злету Медведчука - занадто багато ризиків, а успіх жодним чином не гарантований.

Зараз ви читаєте новину «Коломойського запідозрили у союзі з Медведчуком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути