четвер, 04 лютого 2021 08:00

Коломойський розкачує ситуацію. А може і домовитися з Зеленським

Коломойський розкачує ситуацію. А може і домовитися з Зеленським
США назвали Дубінського російським агентом і ввели проти нього санкції. Через це "Слуга народу" виключила його з фракції. Фото: УНІАН

Оліграх Ігор Коломойський через "своїх" депутатів намагається розхитати ситуацію у фракції "Слуга народу". Йому вигідно розколоти фракцію, щоб спровокувати перевибори Верховної Ради. В той час, як президенту Володимиру Зеленському це не на руку. Він намагається вибудувати відносини зі Сполученими Штатами і чекає на запрошення у Білий дім. Для покращення відносин фракція виключила Олександра Дубінського. Але тінь олігарха, яка продовжує знаходитись в оточені Зеленського, все одно стоїть йому на заваді, говорить Gazeta.ua політолог Віктор Таран.

Дубінський погрожував розпадом монобільшості. Що буде з фракцією "Слуги народу" після його виключення?

Якщо у фракції буде ризик втратити кілька десятків депутатів, то монобільшість може компенсувати втрату групою "Довіра" - про це вони вже заявили. Також в коаліцію можна брати фракцію "Батьківщина". Минулого тижня Юлія Тимошенко прямо сказала - готова до співпраці. Математично цих двох сил достатньо. 18 депутатів від "Довіри" і 24 депутати Тимошенко із запасом перекриють втрати, які настануть, якщо "слуги" Коломойського вийдуть із монобільшості. Проблема в тому, що і "Довіра", і Тимошенко хочуть за вступ один і той самий трофей - контроль за аграрним блоком як у Кабміні, так і у Верховній Раді. Тому що на старті земельної реформи ті, хто контролює ці органи, матимуть політичний та корупційний вплив на її реалізацію. І поки що Банкова не знає, як вирішити цю дилему. Тимошенко і "Довіра" не готові до поступок. Занадто велика ціна питання.

Коли Зеленський позбавляється Дубінського, так хоче позбутися й Коломойського?

Останні два роки навколо Дубінського було багато скандалів: він створював фейки щодо Майдану, розповідав Смолію про його "собачий рот". Але жодного разу Зеленський на це не реагував. Виходить, його це все влаштовувало. Тільки тоді, коли США сказали "стоп", він відповів. Тому це не питання його дискусії з Коломойським. Це питання страху перед США. Він пішов на це тільки тому, що США наполягли - Дубінського треба виключити. Мовляв, я виконав ваше прохання, пожертвував депутатом, тепер давайте дружити. Така собі ритуальна жертва. Але далі ситуація із його стосунками з олігархом може розвиватись як завгодно. Наприклад, Зеленський може з Коломойським в подальшому помиритись і продовжити взаємовигідну співпрацю.

Щодо Дубінського ситуація цікавіша. Формально вимогу перед Штатами Зеленський виконав. Але по великому рахунку Дубінський жодним чином не постраждав. Він залишається народним депутатом, членом комітету, головою обласної партійної організації і має вплив на депутатів місцевих рад, контролює голову обласної ради. Тож у нього все добре. Говорити про якісь покарання дуже рано. Можливо, в суботу на з'їзді у нього відберуть повноваження голови обласної організації. Але це навряд.

Інших нардепів із групи Коломойського можуть вигнати з фракції?

Поки вони самі йти не хочуть. Є інформація, що Коломойський і Дубінський їх дуже стимулюють. Гео Лерос розповідає, що депутатам від "Слуги народу" доплачують по 5 тисяч доларів в кишеню. Коломойський нібито пропонує більше, якщо вони вийдуть. Скільки саме – важко сказати. Називають цифру від 10 тисяч доларів у місяць. А тепер уявіть собі, як має почувати себе депутат, якому пропонують такі гроші. 10 тисяч за місяць – це 120 тисяч доларів у рік. Колосальні гроші. Не сумніваюсь, для когось ця корупційна математика стане аргументом.

Як надалі може діяти Коломойський? Які у нього зараз політичні інтереси?

- Він намагається хитати ситуацію і простимулювати до перевиборів парламенту. Олігарх сподівається, що його партія "За майбутнє" може отримати 7-10 відсотків і в нього буде своя фракція. Оскільки вибори відбуватимуться за пропорційною системою – тільки списки – це десь 40 депутатів. Тобто більше, ніж зараз. І вони будуть слухати тільки його. До речі, цей сценарій також влаштовує ОПЗЖ. Якщо проаналізувати медіаполе, то наратив про дострокові вибори весною йшов з усіх телеканалів Медведчука, поки їх не закрили 2 лютого.

Як ситуація з Дубінським впливає на відносини України та США?

Проблема не в самому Дубінському, а в тому, що його назвали агентом Росії. Тому це війна не проти Дубінського, а проти "російської агентури" в українській політиці. Байден - не Трамп. Він людина, яка системно багато років воювала з СРСР і Росією. Людина, яку вважають одним із батьків сучасної американської архітектури боротьби з Росією. Тому для американців ключові актори в цій історії - Деркач і РФ. Дубінський у цій історії персонаж другого ешелону. Такий собі "обслуговуючий персонал". Знімав зали для пресконференції, сидів у президії, подавав запити. Навідміну від Деркача, на цих заходах він не озвучив жодної ключової тези. І ось тут ще один виклик для Зеленського - чи готовий він до реальної боротьби з "русським міром"? Якщо не буде реакції від СБУ щодо Деркача та ОПЗЖ, то ситуація у відносинах із США не покращиться. Американці бачать та ідентифікують проросійську колону в українській політиці. Впершу чергу це ОПЗЖ. Останні єдині не проголосували цього тижня у Верховній Раді за санкції проти ворога США - Нікарагуа. Тож американці принципово вимагатимуть, щоб українська влада з ними воювала. Тож якщо Зеленський сподівається на запрошення у Білий дім, він повинен чітко розуміти – цього не станеться, допоки не продемонструє, що Україна під його керівництвом є вірним і відданим союзником США.

11 січня США ввели санкції проти нардепа Олександра Дубінського. Звинувачують у втручанні у вибори. Називають російським агентом. Президент Володимир Зеленський двічі просив його вийти з фракції "Слуга народу" у парламенті. 1 лютого фракція на засіданні проголосувала за його виключення.

Дубінський пройшов у Верховну Раду від округу № 94 на Київщині. Балотувався від партії "СН". Був продюсером департаменту журналістських розслідувань телеканалу "1+1". Керував програмами "Українські сенсації" та "Гроші". Мав свій сайт і вів відеоблог.

У Офісі генпрокурора проти нього відкрили дві кримінальні справи.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський розкачує ситуацію. А може і домовитися з Зеленським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути