субота, 17 жовтня 2015 08:00

Колишній голова зовнішньої розвідки сказав, скільки триватиме тиша на Донбасі

Колишній голова зовнішньої розвідки сказав, скільки триватиме тиша на Донбасі
Reuters

Затишшя на Донбасі зберігатиметься до кінця року.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав колишній голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

За словами експерта, консервація конфлікту триватиме до лютого-березня.

"Затишшя буде перманентне. Бойовики періодично вказуватимуть на те, що ми не виконуємо домовленості і не йдемо на переговори з ними. Це буде приводом для конфронтації і ескалації. Будуть збройні перестрілки. А коли на початку року ми не погодимося з їх "виборами" і умовами Росії, може відбутися нова ескалація. До лютого напруга наросте. Бо бойовики не матимуть виходу. Вони йтимуть на "вибори". Ми на це не погодимося. Це якраз і буде фаза нової військової напруженості", - пояснив він.

Зараз, за словами Маломужа, зберігається відносна рівновага між українськими силами та ворогом.

"Бойовики і російські війська знаходяться у стані готовності. Якщо говорити про озброєння противника, то перевага тільки у деякій мірі. Це нові комплекси "Буратіно", танки РФ, розміщені біля Маріуполя і Донецька. Але якщо брати у цілому, то між нами і ними відносна рівновага", - сказав він.

Експерт вважає, що затишшя йде за сценарієм Кремля.

"Хоча затишшя йде консолідовано, але за сценарієм Путіна. Він передбачав консервацію конфлікту і тиск через Європу і США на керівництво України, щоб ми погодились на особливий статус, зміни Конституції і закону про вибори. Але за погодженням з бойовиками. Нас штовхають на прямі переговори, надати імунітет бойовикам. Бо існує пряма загроза їх арешту, втрати Росією контролю над цими територіями", - пояснив Маломуж.

На думку екс-голови Служби зовнішньої розвідки, Захід теж зацікавлений у "консервації" конфлікту на Донбасі.

"Путін активно зіграв відносно того, що весь світ занепокоєний "Ісламською державою". Він провів неофіційну частину переговорів з Обамою і європейцями. А вони проблему "ІДІЛу" ставлять на перше місце. Не Україну. Я бував за кордоном багато десятків разів - у Вашингтоні, Брюселі і Лондоні. І відчув, що проблеми Сходу - номер один. Тоді - криза у Європі, а наше - 5-6 питання. Так, вони підтримують нас санкціями. Але хочуть будь-яким способом, щоб на Донбасі припинився вогонь. Консервація для них практично вигідна. Тому у Парижі тиснули на Порошенка, щоб це робити", - зауважив Маломуж.

Зараз ви читаєте новину «Колишній голова зовнішньої розвідки сказав, скільки триватиме тиша на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути