четвер, 21 липня 2022 16:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Колишній голова адміністрації Януковича швидко заїхав в Україну, а потім знову втік
5

Народний депутат, який обирався від "Опозиційної платформи – За життя", колишній голова адміністрації президента Януковича Сергій Льовочкін, вперше від початку повномасштабної російської агресії приїхав в Україну.

Колишній "регіонал" приїхав у липні, але потім знову виїхав, повідомила "Радіо Свобода".

  Статки Сергія Льовочкіна торік журналісти оцінювали в 2 млн.
Статки Сергія Льовочкіна торік журналісти оцінювали в 2 млн.

Льовочкін заїхав в Україну вдень 6 липня (вперше після 24 лютого). Перетнув кордон у пункті пропуску "Краковець" на автомобілі Land Rover.

Разом з ним в Україну прибули депутати Григорій Суркіс та Олександр Пузанов, також обрані до Верховної Ради від ОПЗЖ.

Державна прикордонна служба не коментує такої інформації.

Згідно з даними електронної системи поіменного голосування Верховної Ради, Льовочкін, Суркіс і Пузанов відвідали пленарні засідання парламенту 8 і 9 липня, брали участь у голосуваннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портнова випустили з України

13 липня журналісти зафіксували як кортеж Суркіса залишив територію столичного навчально-тренувального комплексу "Динамо".

Автор: "Схеми: корупціях в деталях"
 

Після цього броньований Maybach – у супроводі ще двох авто – виїхав з Києва на трасу у напрямку заходу України.

Автор: "Схеми: корупціях в деталях"
 

Джерела, які мають доступ до бази перетину кордону, повідомили, що у цей день Льовочкін разом з Суркісом і Пузановим виїхали за межі України, перетнувши державний кордон з Республікою Польща.

Таким чином за час повномасштабної війни Росії проти України Льовочкін пробув у країні неповних вісім днів.

Зважаючи на воєнний стан в Україні та оголошену мобілізацію, вірогідно, виїхати за межі країни на той момент 49-річному Льовочкіну допоміг статус народного депутата, пишуть журналісти.

Звернулись до нього з проханням прокоментувати причини тривалої відсутності в Україні, обставин виїзду у липні і відсутність публічної позиції стосовно агресії РФ проти України.

Редакція очікує на відповідь. Попередній подібний запит на початку травня Льовочкін залишив без відповіді.

Журналісти звернули увагу на фоторепортаж з матчу "Динамо"-"Фенербахче" у польському місті Лодзь 20 липня.

Автор: "Схеми: корупціях в деталях"
 

На трибунах були присутні відразу кілька народних депутатів – Суркіс, Льовочкін, Пузанов, Олександр Герега. Разом з ними також був президент київського "Динамо" Ігор Суркіс.

Автор: "Схеми: корупціях в деталях"
 

У Державній прикордонній службі підтвердили, що, відповідно до законодавства, до нардепів застосовуються винятки щодо виїзду.

Водночас юристи стверджують, що питання виїзду народних депутатів за кордон в українському законодавстві остаточно не врегульоване.

"Існує низка законів та нормативно-правових актів, які насправді залишають місце для різних трактувань щодо того, чи можуть депутати вільно виїжджати за межі України без будь-яких супровідних документів, крім закордонного паспорту. Однозначної і простої відповіді немає. Загалом депутати мають право на виїзд, однак питання – у тому, чи потрібні їм супровідні документи", – каже адвокат Miller law firm Андрій Новак.

Журналісти також звернулися за роз'ясненнями щодо процедури виїзду нардепів за кордон до керівництва Верховної Ради та очікують на відповідь.

Сергій Льовочкін вилетів з України 10 лютого. За даними журналістів, полетів у Венецію. А його сестра Юлія Львочкіна – в Ніццу.

У 2010-14 роках був головою Адміністрації президента Віктора Януковича. Двічі обирався до парламенту. У восьмому скликанні - від "Опозиційного блоку". На виборах 2019 року потрапив до Верховної Ради за списком ОПЗЖ, йшов п'ятим.

Він - член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Юлія Льовочкіна потрапила до парламенту як 21-й номер у списку ОПЗЖ. Вона - народна депутатка четвертий раз. Двічі була від Партії регіонів, один раз - від "Опоблоку".

Льовочкіна - заступниця голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Статки Сергія Льовочкіна торік журналісти оцінювали в $202 млн.

Зараз ви читаєте новину «Колишній голова адміністрації Януковича швидко заїхав в Україну, а потім знову втік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути