четвер, 09 серпня 2012 17:40

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Коли в прокуратурі кажуть "Кучма", то думають - "Пінчук" - експерт

"Коли в прокуратурі кажуть "Кучма", то думають - "Пінчук" - експерт
Кушнірук не бачить причини займати саме Леоніда Кучму, тому, на його думку, цілять не в нього, а в Пінчука. Фото: Gazeta.ua

Заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін на днях заявив, що робота з пошуку замовників і організаторів вбивства журналіста Георгія Гонгадзе триває. Також він сказав, що "у слідчого тепер є можливість доопрацювати матеріали і зібрати в цей раз достатньо підстав для порушення нової кримінальної справи проти Кучми".

"Коли в прокуратурі кажуть "Кучма", то думають - "Пінчук". Леонід Данилович тут не ціль, а засіб вибивання чогось від Віктора Пінчука", - коментує для Gazeta.ua заяву заступника прокурора економіст Борис Кушнірук.

Чому смикають Леоніда Даниловича?

Я не бачу причини займати саме Леоніда Кучму, тому цілять не в нього, а в його зятя - Віктора Пінчука. Напевно не можна сказати, але претензії можуть бути по двох напрямках - власність та редакційна політика його медіа імперії. Вирахувати дуже важко, бо за умов авторитарних закритих систем навіть побічна інформації не з'являється в відкритому доступі.

А це може бути пов'язано з його публічними виступами. Наприклад, із критикою "мовного" закону?

Ви переоцінюєте значення "мовного" закону для еліти. Там інші ритми життя, ніж у суспільстві. Це у нас гуманітарні питання викликають емоції, там нервують через зовсім інші причини - гроші, посади, управління ресурсами. Мова для них дріб'язковість, політтехнологія. Тому це виключено.

Хто може бути кукловодом нового процесу?

У тому й проблема, що ми не знаємо кому підігрує прокуратура. Вона може й більш-менш самостійну роль грати. Для мене дії Кузьміна - загадка. Ми не знаємо на кого він працює і скільки там груп впливу. В авторитарних режимах важко зрозуміти, як же ті "братки" ділять гроші, сфери впливу, де у них є конфлікти, хто хоче купити щось дешевше?

На ваш погляд, це дієво?

Звісно. Це створює цілком конкретний дискомфорт і Пінчуку, і Кучмі. Не обов'язково ж у них хочуть щось відібрати. Може, просто придбати по "правильній ціні" чи змусити "правильно" вести редакційну політику своїх ресурсів перед виборами. Чи ще щось. Варіантів море. Вам про них не скажуть в інтерв'ю, але повірте, що це діє.

Янукович може бути не в курсі чергового наїзду на Кучму?

Звісно, він президент може сказати, що не в курсі. Але важко сказати, що такі речі проходять без його згоди чи відмашки. Він може не знати, а може і знати. Тут багато чого залежить від того, як і хто йому подає інформацію. Але, на мій погляд, він у курсі.

Зараз ви читаєте новину «"Коли в прокуратурі кажуть "Кучма", то думають - "Пінчук" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути