Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2024 20:55

Коли й де може пройти другий Саміт миру: в ОП розповіли

Коли й де може пройти другий Саміт миру: в ОП розповіли
Другий Саміт миру може пройти до кінця року. Фото: ОП

Київ хоче провести другий Саміт миру до кінця цього року.

Процес не має бути затягнутим, сказав заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, передає "Інтерфакс-Україна".

"Україна, як ніхто, хоче якнайшвидше миру. Але ми точно не хочемо миру на основі так званого російського визнання реальності, як вони про це кажуть", - наголосив він.

Жовква каже, що президент Володимир Зеленський сказав, що можна було б хоч завтра розпочати переговори з Росією, але після виведення військ.

"Але ж ми з вами бачимо, що навіть натяків на це немає. Навіть не замислюється ніхто про це. Тому давайте тут не поспішати з якимись дедлайнами і датами", - вказав заступник.

Швейцарська сторона вже сказала, що такий саміт може відбутися до президентських виборів у США в листопаді цього року. Жовква на це сказав, що вибори в США - це важлива подія, за якою слідкує весь світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи братиме Москва участь у другому Саміті миру - відповідь МЗС

"Але, мені здається, визначальним для дати проведення другого саміту є саме інтенсивність роботи в тематичних групах. Ви ж чули президента, який сказав, що другий Саміт миру буде не через роки, а через місяці. Ось така установка України", - сказав заступник глави ОП.

Він подякував Швейцарії і назвав організацію першого Саміту миру безумовно вдалою.

"Ми підтримуємо зараз зв'язок з її командою щодо оновлення списку з приєднання нових країн", - повідомив чиновник.

Жовква не став казати, де саме може пройти такий саміт.

"У нас є низка країн, і можу сказати з великою часткою ймовірності, що такий саміт може відбутися в одній із країн Глобального Півдня. І це було б логічно, тому що перший саміт відбувся в європейській державі, у нейтральній Швейцарії. Тепер, за логікою подій, цей саміт має відбутися в одній із країн Глобального Півдня. Яка це буде країна, побачимо. Це живий процес", - пояснив він.

Країна, яка буде проводити саміт, має вже сьогодні активно працювати.

"І низка таких країн уже є, і вони працюють. Зокрема, ті з них, які були на першому Саміті миру. І, можливо, не всі з них були представлені на рівні президентів і прем'єр-міністрів. Але не можу розкривати навіть потенційний перелік цих країн, щоб в агресора не з'явилося шансів перешкодити його проведенню", - наголосив Жовква.

Потрібні країни, які готові дуже жорстко розмовляти з Російською Федерацією, говорити "ні", бо мова російських ультиматумів закінчилася.

"На нашому боці за підсумками саміту вже більшість країн світу. І цей список точно зростатиме. Тому кожна країна, яка хоче брати активну участь у цьому процесі, має чітко визначити свою позицію", - сказав він.

Ще одна країна приєдналася до підсумкового комюніке Саміту миру, який відбувся у Швейцарії. Президент України Володимир Зеленський подякував Замбії за підтримку зусиль, спрямованих на досягнення сталого, всеосяжного та справедливого миру.

15-16 червня у Бюргенштоку у Швейцарії відбувся перший Глобальний саміт миру за ініціативи України. Під спільним комюніке саміту підписалися 78 країн і чотири міжнародні організації.

Зараз ви читаєте новину «Коли й де може пройти другий Саміт миру: в ОП розповіли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути