четвер, 16 серпня 2012 17:26

Колесніченко: Облради не надають мовам статусу регіональних, а просто інформують населення

Колесніченко: Облради не надають мовам статусу регіональних, а просто інформують населення
Вадим Колесніченко запевнив, що закон захистить не тільки російську мову. Фото: donbass.ua

Закон "Про засади мовної державної політики" не надає мовам статусів регіональних.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав один із авторів закону, "регіонал" Вадим Колесніченко.

Коментуючи заяву однопартійця Михайла Чечетова про те, що немає необхідності надавати статус регіональної жодній з мов національних меншин, окрім російської, Колесніченко підкреслив:

"Мови стали регіональними не завдяки цьому закону, а завдяки рішенню Верховної Ради 2003 року, коли Україна взяла на себе зобов'язання щодо захисту прав регіональних мов, підписавши Європейську хартію. Тому хочемо ми чи не хочемо — вони вже є і вони захищаються державою Україна у відповідності з міжнародними зобов'язанням".

Він пояснив, що "мовний" закон не зобов'язує людину користуватися рідною мовою, а тільки дає таку можливість. "А органи державної влади та самоврядування зобов'язані цю можливість надати людині. Після цього вже будь-хто може коментувати як кому завгодно", - додав "регіонал".

Колесніченко запевнив, що згідно із законом, буде забезпечено права усіх мов нацменшин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Табачника були готові до "регіональних" мов - з 2 мільйонів підручників 1,9 написані російською

"В законі прописано 18 мов, в тому числі 4 вмираючі мови, які не є регіональними, але вони є рекомендовані нам міжнародною спільнотою, ОБСЄ, Венеціанської комісією. Ми їх включили, хоч вони не мають великої кількості носіїв. Але ми теж даємо можливість місцевим органам самоврядування, якщо буде таке бажання, надати, наприклад вчителів цієї мови, чи відкрити недільну школу. Залежить від кількості і потреби", - підкреслив нардеп.

За словами Колесніченка, області зараз не надають російській статусу регіональної. "Статус регіональним мовам вже наданий з 2003 року. Цей закон не надає статусу. Цей закон дає можливість орієнтуватися, де ця мова буде користуватися захистом у повному обсязі. Тобто на тих територіях, де російської мови, наприклад, більше, ніж 10%", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російську мову в Криму оголошували регіональною 10 разів — Москаль

Відповідаючи на запитання, чому тоді зараз низка облрад ухвалила рішення щодо надання російській мові статусу регіональної, Колесніченко підкреслив:

"Вони проінформували населення про те, що у відповідності із чинним законодавством та переписом населення на їхній території більше ніж 10% використовується, наприклад, російської мови, чи угорської, чи румунської, чи кримсько-татарської. І надають вказівки виконавчим органам влади про те, щоб вони у своїй роботі використовували закон "Про засади мовної державної політики" у відповідності із його статтями".

Нагадаємо, що російській мові статусу регіональної надали вже своїми рішеннями Одеська, Запорізька та Донецька облради, а також міськради Одеси та Севастополя.

Зараз ви читаєте новину «Колесніченко: Облради не надають мовам статусу регіональних, а просто інформують населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

106

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути