середа, 15 серпня 2012 16:10

Спецтема: Боротьба за "мову"

Російську мову в Криму оголошували регіональною 10 разів — Москаль

Російську мову в Криму оголошували регіональною 10 разів — Москаль
Геннадій Москаль каже, що влада не готова вводити у Криму одразу дві регіональні мови. Фото: obozrevatel.com

Російській мові у Криму нічого не загрожує, а захисту потребує українська, переконаний народний депутат від блоку НУНС Геннадій Москаль.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" пропонує судити за публічне приниження української мови

"За моїми підрахунками, російську в Криму оголошували регіональною 10 разів, - каже нардеп. - І що помінялося? Зробити це водинадцяте — це перетворити "мовний" закон у клоунаду. Без закладення коштів до бюджету на впровадження закону - це передвиборча технологія Партії регіонів, причому одна з найневдаліших".

На думку політика, разом з російською потрібно оголошувати регіональною в автономії і кримськотатарську мову.

"Для "регіоналів" проголосити і російську, і кримськотатарську мови регіональними — це все одно, що обмочитися, - зауважує Москаль. - Коли була ухвалена Європейська хартія регіональних мов, "регіонали" говорили: "Что это вы великий русский язык поставили рядом с гагаузским". Тепер треба поруч з російською поставити і кримськотатарську, причому на всій території автономії, бо її носіїв там більше 10 відсотків. У Криму нема такого міста, де б не жили кримські татари. Якщо "регіонали" до цього не готові, тоді це фарс і надуватєльство виборців. І зроблено, як казав колишній мер Харкова Добкін, по дебільному. Виходить, у Криму є люди першого і другого сорту".

Народний депутат переконаний, що у Криму російській мові ніщо не загрожує.

"Там великі загрози для української — вона потребує захисту. На всю автономію одна українська гімназія. Туди на одне місце претендують 20 осіб. Найбільше двомовні — кримські татари, які вчать державну мову. Коли я працював у Криму (у 1997-200о роках очолював кримську міліцію — ред.), то казав: "Покажіть мені того, хто забороняє розмовляти російською, я задушу його своїми руками". Але такої людини нема. Розмови про утиски російської мови — це міф для підняття уже непідйомного рейтингу Партії регіонів", - переконаний Москаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд над депутатом, який обізвав україномовних "недорасою", ніяк не може розпочатися

Як повідомлялося, Верховна Рада Криму на позачерговій сесії кримського парламенту 15 серпня доручила Раді міністрів автономії внести пропозиції по реалізації "мовного" закону до 10 жовтня. Також доручено проведення роз'яснювальної роботи серед населення автономії про основні положення закону, а органам місцевого самоврядування і райдержадміністраціям рекомендовано розробити і здійснити заходи по реалізації цього документа.

Нагадаємо, 10 серпня закон про основи мовної політики набрав чинності. 13 серпня Одеська міська рада на позачерговій сесії прийняла рішення, відповідно до якого російська мова отримала в місті статус регіональної.

Зараз ви читаєте новину «Російську мову в Криму оголошували регіональною 10 разів — Москаль ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

101

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути