Ексклюзиви
середа, 05 квітня 2023 02:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Клінтон шкодує, що обеззброїв українців

Клінтон шкодує, що обеззброїв українців
Білл Клінтон шкодує, що змусив українців відмовитись від ядерної зброї. Фото: Укрінформ

42-й президент Сполучених штатів Білл Клінтон заявив, що шкодує про свою роль у ядерному роззброєнні України в 1990-х роках.

Він запевнив, що українці боялися віддати ядерну зброю. Думали, що це єдине, що захищало від вторгнення Росії, колишній американський лідер розповів в інтерв'ю ірландському телеканалу RTÉ.

"Я відчуваю особисту причетність, тому що я змусив Україну погодитися на відмову від ядерної зброї. І ніхто з них не вірить, що Росія пішла б на вторгнення, якби Україна все ще мала свою зброю", – заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тільки ядерний статус може гарантувати захист від Росії - посол

Клінтон також запевнив, що знав – президент Росії Володимир Путін, на відміну від свого попередника Бориса Єльцина, не підтримав би аналог Будапештського меморандуму.

"Путін, коли побачив нагоду, порушив угоду і спочатку захопив Крим. І я через це почуваюсь жахливо, тому що Україна є дуже важливою країною", – зазначив Клінтон.

Підтримка з боку США та Європи для України у повномасштабній війні з РФ має залишатися непохитною, підкреслив він

У січні 1994 року Клінтон із Єльциним і президентом України Леонідом Кравчуком підписали тристоронню угоду про ліквідацію арсеналу стратегічної ядерної зброї, яка залишилася на українській території після розпаду СРСР.

У грудні 1994 року США, Україна, Росія, Велика Британія приєдналися до Будапештського меморандуму, який передбачав зобов'язання Росії поважати територіальну цілісність України.

Зараз ви читаєте новину «Клінтон шкодує, що обеззброїв українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути