пʼятниця, 12 лютого 2021 09:30

Кличко – президент: експерти оцінили шанси столичного мера

Українці найбільше довіряють президенту Володимиру Зеленському і меру Києва Віталію Кличкові, за опитуванням соціологічної групи "Рейтинг".

Gazeta.ua запитала експертів: "Чи має реальні шанси Кличко позмагатися за президентське крісло на наступних виборах?"

  Віталій Кличко тричі перемагав на виборах мера Києва. Восени торік набрав у першому турі 50,52%. Зараз має високий рівень довіри, але поки що дуже малу підтримку у рейтингу президентських симпатій українців.  Фото: facebook.com/Vitaliy.Klychko
Віталій Кличко тричі перемагав на виборах мера Києва. Восени торік набрав у першому турі 50,52%. Зараз має високий рівень довіри, але поки що дуже малу підтримку у рейтингу президентських симпатій українців. Фото: facebook.com/Vitaliy.Klychko

Віталій Бала, політолог:

Насправді нема підстав, щоб Кличко мав такий великий рейтинг. Особливо при тому, що зараз відбувається в Києві.
Він не може бути реальним кандидатом на посаду президента. Мав шанс 2014 року. Віталій намагатиметься. Але історія з відмовою від балотування шестирічної давності тягнеться. Коли все спливе, ні йому, ні прихильникам не буде приємно. Це говорить про його цінності. Людина, яка займається політикою і хоче зробити щось добре для країни, повинна іти на самопожертву. У нас цього нема.

Віктор Бобиренко, політолог:

Кличко має шанси. Але є кілька "але". Олігархи, які мають власні телеканали, – насамперед Пінчук, Коломойський і Ахметов – шукатимуть потенційно нових кандидатів. Ахметова і Коломойського влаштовує нинішня ситуація, бо мають "печеньки" від Зеленського. Але якщо бачитимуть, що його рейтинг падає, то озиратимуться. Розкручуватимуть тих, у кого позитивний рейтинг. Звертатимуть увагу на те, наскільки людина може бути лояльною до них. Кличко і Разумков можуть підійти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленському довіряють усе менше українців - рейтинг

Олексій Голобуцький, політолог:

Наступні президентські вибори будуть через 3 роки. За цей час у нашій країні може статися все, що завгодно. Опитування показує лише ті тренди, які є на сьогоднішній день. Центристська ніша, яку займає Зеленський, зараз розпадається. На неї можуть претендувати і Кличко, і Гройсман, і Разумков. Багато залежить від того, як вони пройдуть ці 3 роки.
До Кличка висока довіра. Але рейтинг не високий.
Поки що жоден мер міста у нас не був президентом. Мер і президент – це абсолютно різні речі. Те, що пробачають меру, не пробачатимуть кандидату в президенти. Кличко не 1-й день у політиці. Він – відомий спортсмен, людина з позитивним бекграундом. Це все впливає на рейтинг довіри. А коли йдеться про президентські вибори, там діє інша логіка. Там йому буде набагато складніше.

Микола Давидюк, політолог:

Не можна сказати, що Кличко має велику популярність. Її нагнітають у медіа, Telegram-каналах, у кулуарах. Його рейтинг нижчий, ніж у п'яти топполітиків. Обігруючи імідж лідера Києва, він не вперше намагається вийти на президентство. Але прив'язка до його корупційного заступника у минулому скликанні та неефективна робота приводять до того, що в національному баченні його нема як одного з суперефективних керівників. Він робить спроби – це видно. Команда хоче – теж видно. Наприклад, почав змагатися з Офісом президента, що готовий швидше закупити європейську вакцину від коронавірусу. Це плювок в ОП і порушення їхніх домовленостей. Але поки що це не дає результату. Щось українців зупиняє. Можливо, те, що президент – комік, і вони бояться, що інший буде боксером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентський розклад: Разумков ще не показав, на що здатний. А Кличко грає не на своєму полі

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, то Віталій Кличко отримав би 1% підтримки, тих, хто візьме участь у виборах і визначився з кандидатом. Такі результати соцопитування Центру Разумкова. За опитуванням КМІС, Кличко має підтримку 1,5%. За цим же дослідженням київський мер має найвищий рівень довіри у рейтингу – 37,5%.
Віталій Кличко тричі перемагав на виборах мера Києва. Восени торік переміг у 1-му турі з 50,52%. Був народним депутатом 7-го скликання. Тоді пройшов у парламент зі своєю партією УДАР.

Зараз ви читаєте новину «Кличко – президент: експерти оцінили шанси столичного мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути