четвер, 11 лютого 2021 13:51

Президентський розклад: Разумков ще не показав, на що здатний. А Кличко грає не на своєму полі

Президентський розклад: Разумков ще не показав, на що здатний. А Кличко грає не на своєму полі
Разумков поки солідарний до Зеленського. Фото: УНІАН

Старт президентської виборчої кампанії почнеться з екватором перебування Володимира Зеленського на посту глави держави. До того часу його потенційні конкуренти мають можливість наростити рейтинги. Попри прогнози експертів, Дмитро Разумков ще не показав, на що здатний. А Віталій Кличко поки не має ваги для гри на такому полі, розповідає Gazeta.ua політолог Микола Давидюк

За опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", українці найбільше довіряють президенту Володимиру Зеленському і меру Києва Віталію Кличку. Голова ВР Дмитро Разумков займає четверту позицію. Його випередив колишній прем'єр Володимир Гройсман.

Чи може стати реальним претендентом на посаду президента Дмитро Разумков?

Разумков веде найбільш грамотну і зрозумілу українцям політику. Він поводить себе достатньо стримано. Як політтехнолог міг би вести її більш яскраво і цікаво. Упевнений, що він не починав свою президентську кампанію. Частина експертів нагнітає, що це початок, але я в це не вірю. Якщо Разумков заявить, що іде в президенти, то його рейтинг збільшиться в 4-5 разів. Але він ще не почав. Веде себе достатньо солідарно і компліментарно до Зеленського. Робить навіть більше позитиву, ніж Зеленський міг очікувати.

Якщо Разумков заявить, що іде в президенти, то його рейтинг збільшиться в 4-5 разів

Як може покращити свої позиції Володимир Гройсман?

Гройсману треба раз на тиждень нагадувати про те, чим він займався під час своєї каденції. У нього були непогані 3 роки, коли зробив багато яскравих проєктів без корупційного фльору. Найбільша корупція була при Порошенку. Гройсман зміг обійти ці всі пастки. Тому має непогані стартові можливості. Особливо, враховуючи, що українці люблять пригадувати, як було колись. Цей сентимент минулого чітко лягає на експрем'єра. Це образ сучасного українського Брежнєва, який забезпечив нормальне зростання економіки, доходи. Він не був суперяскравим шоуменом, але чітко знав, що робити. Зараз на таких запит росте. Тому йому головне – не робити зайвих рухів. Просто залишатися у своїй ніші і дивитися, як рейтинги будуть до нього перетікати.

А на що варто робити ставку Віталію Кличкові? Уже зараз деякі позиції в рейтингах він покращує, а в інших - у межах статистичної похибки.

Головний актив Кличка – це Київ. Але якщо дивитися на фактичну кількість голосів, яку він отримав на виборах мера, то з національної точки зору вона не є унікальною. Із таким же розкладом мер Дніпра теж може претендувати на посаду президента. Кличко втратив через приховані домовленості з Офісом президента. Зрозуміло, що для нього було важливо залишитися на своїй посаді. Це було його перше завдання. Але зараз йому важко вийти з цієї тіні. Плюс, він не присутній на національних ЗМІ, не обговорює державні проблеми. Найкращі його новини – як десь відпочиває. Усі пам'ятають, як після виборів не з інспекцією районів поїхав, а в Єгипет відпочивати. До того були Австрія, Швейцарія. Нема національних меседжів, де б Кличко з'являвся як великий господарник.

Кличко втратив через приховані домовленості з Офісом президента

Якщо дивитися аналітику, то з точки зору бюджету Київ у лідерах. Але за ефективністю розподілу цих коштів його випереджають Тернопіль, Івано-Франківськ і навіть Хмельницький. Із ефективністю мерів аналогічна історія. Харків, Дніпро, Маріуполь, Одеса ефективніші. Є амбіції у Кличка, але поки вони нічим не підкріплені. Його нинішня посада поки що для нього – це пік. Він може перебудуватися у президентську виборчу кампанію. Але для цього потрібно працювати на президентську кампанію, а не намагатися всидіти у двох кріслах. Офісу президента вигідно тягнути Кличка за собою. Принаймні до якогось моменту.

Для чого?

Щоб відтягувати довіру від Разумкова, Гройсмана, Тимошенко. Кличко – найбільш залежний від ОП, на нього можна найбільше вплинути. З Гройсманом це не вдасться - він не у виконавчій владі, на нього не можна завести справи. Із Разумковим інша справа – якщо будуть бити по ньому, то отримуватимуть самі. Із Тимошенко так само – вона один із лідерів опозиції. А на Кличка можна легко повпливати – забрати одну з двох його посад.

Якщо залишиться розкладка Медведчук-Порошенко, яка грає між собою, то Зеленського ще попросять іти на другий термін

Раніше Зеленський казав, що йде на один термін. Зараз вагається і, швидше за все, буде балотуватися на другий. Від кого йому реально чекати загрози?

Якщо залишиться розкладка Медведчук-Порошенко, яка грає між собою, то Зеленського ще попросять іти на другий термін. Бо якщо перемагатиме Медведчук чи Бойко, не факт, що українці захочуть такого президента. Потрібна буде центральна уніфікуюча фігура. Нею може бути сам Зеленський, Гройсман, Кличко, Разумков, із меншою вірогідністю – Тимошенко. Плюс, може бути нова фігура, яка з'явиться за рік-два до виборів. Зараз є інсайд, що Тігіпко замірює один із округів, бо хоче зайти у Верховну Раду, щоб звідти починати свою президентську стратегію. Може з'явитися хтось із попередньої влади. Не виключена реінкарнація Яценюка. Будь-хто, хто займав посаду не нижче міністра і має впізнаваність 50-60 відсотків, може рости. Центр дає найкращі змоги. Тому що Зеленський просідає. Там можна відхопити чи не найбільший шматок.

Не зрозумілий перерозподіл електорату ОПЗЖ, якщо вони розділяться.

Амбіції Зеленського щодо другого терміну поки не підтверджені публічно. Думаю, він для себе це не вирішив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленському довіряють усе менше українців - рейтинг

А коли визначиться?

Зрозуміліше буде ближче до екватору, на третій рік президентства, який буде рейтинг і перспектива росту. Тоді він для себе ухвалюватиме рішення. Зараз щоб усіх тримати у напрузі, йому треба витримати паузу. Якщо тепер скаже, що не йде, то почнеться боротьба за його престол. Якщо заявить, що йде, то почнеться боротьба проти нього. Тому найвигідніше для Зеленського тримати паузу. Періодично підкидати інформацію, що йде, потім це спростовувати. Тільки напруга дозволить йому зберегти статус-кво і певну медійну та політичну недоторканність. Інші сценарії будуть змінювати баланс сил. А Зеленському важливо зберегти баланс, у центрі якого він зараз знаходиться у статусі монарха-демократа. Зараз ухвалює рішення навіть у тих галузях, де не має повноважень. Цю конструкцію йому збудував Богдан. При Єрмаку її намагається зберегти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський планує замінити голову Верховної Ради Дмитра Разумкова

Володимир Зеленський переміг у другому турі виборів президента України 21 квітня 2019 року. Отримав 73,22% голосів, а Петро Порошенко – 24,45%.

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі отримав би Володимир Зеленський - 23% голосів тих, хто візьме участь у виборах і визначився з кандидатом. Представник ОПЗЖ Юрій Бойко отримав би 20%. Лфдер "Європейської солідарності" Петро Порошенко – 18%. Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко - 11%. Ігор Смешко – 5%, Анатолій Гриценко – 3%, Володимир Гройсман – 3%, Олег Ляшко – 3%, Дмитро Разумков – 2%, Руслан Кошулинський – 2%, Олександр Вілкул – 1,5, Віталій Кличко – 1%. Такі результати соціологічеого опитування Центру Разумкова.

Зараз ви читаєте новину «Президентський розклад: Разумков ще не показав, на що здатний. А Кличко грає не на своєму полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути