четвер, 02 вересня 2010 17:39

Китаю "запали в душу" українські АНи

Китаю "запали в душу" українські АНи

Україна і Китай мають хороші можливості співпраці у сфері оборони.

Таку думку під час відеомосту "Київ-Пекін" висловив заступник директора Інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко, коментуючи візит президента Віктора Януковича до Китаю.

"У Китаї триває широкомасштабна програма з модернізації оборонної сфери. Ідуть серйозні переговори між корпорацією "Антонов" і відповідними китайськими структурами щодо можливого експорту транспортних літаків. Відомий великий контракт щодо продажу до Китаю чотирьох десантних суден на повітряній подушці "Зубр", які виробляються в Криму ", - сказав експерт.

У свою чергу, професор Дипломатичної академії КНР, екс-секретар посольства Китаю в Україні Ян Чуань зауважив, що Китай є єдиною країною з постійних членів ООН, у яких немає власних авіаносців.

"Оскільки у Китаю дуже великий морський кордон, і об"єднання Китаю ще не закінчено, ми зацікавлені в тому, щоб підвищувати і посилювати можливості власних збройних сил. У першу чергу мова йде про військово-морський флот, військово-повітряні сили. Ми готові вести переговори про співпрацю з усіма дружніми країнами. Однак, в ході такої співпраці ми постійно стикаємося з труднощами. Не так давно Ізраїль відмовився від угоди з продажу зброї Китаю під тиском США. Ми теж зіткнулися з цілою низкою дуже серйозних проблем в ході транспортування закуплених в Україні військових суден через чорноморський протоку Босфор. Але так чи інакше, питання на порядку денному стоїть ", - зазначив Чуань.

У зв"язку з цим він підкреслив, що Китай прагне посилювати і модернізувати свої військові сили виключно в інтересах оборони.

"Ми не в якому разі не прагнемо і не претендуємо на світове панування. І модернізація військових сил ні в якому разі не буде спрямована проти будь-якої країни", - сказав дипломат.

У свою чергу, заступник секретаря Ради з національної безпеки і оборони Дмитро Видрін зазначив наявність конкуренції між Україною і Росією на ринках збуту зброї.

Він повідомив: "Як конкуренти, кожна країна має право боротися за свої контракти. Але в той же час, думаю, що з багатьох питань Росія і Україна можуть домовлятися. Росія знаходиться ближче до Китаю, традиційно більше працює з Китаєм і має більше можливостей. Але щоб не псувати одне одному ринок, нам треба домовлятися, треба разом виходити з консолідованим продуктом. Ми можемо робити спільно бронетанкову техніку. На наших заводах виробляються прекрасні корпусу. Можливо, Росія сильніше в сфері електронного управління. Навіщо нам бути опонентами там, де ми можемо кооперуватися?"

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Китаю "запали в душу" українські АНи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути