Ексклюзиви
субота, 25 серпня 2012 08:03

"Китайці думають, що Віктор Федорович – не надовго"

"Китайці думають, що Віктор Федорович – не надовго"
Спілкування з лідерами західних країн для нього психологічно не комфортне, наголошує Володимир Горбач Фото: glavcom.ua

Янукович віддає перевагу великим країнам на різних континентах. Підсвідомо обирає держави, на які хоче бути схожий. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив аналітик Володимир Горбач.

"Він бачить себе рівноправним зі Сполученими Штатами, Китаєм, Європейським Союзом у цілому, а не якимись окремими його членами. До Східної Європи теж не особливо їздив – Януковича мало цікавить досвід реформ цих країн, бо це марудна справа", - зауважив він.

За два з половиною роки президентства Віктор Янукович мав 56 зарубіжних поїздок, по Україні 79. За кордоном провів близько 100 днів, у країні за межами столиці – 138.

На Вінниччині й у Тернопільській області Віктор Янукович не був жодного разу, на Донеччині – 12 разів, на Київщині та в Криму – по 14.

До Польщі український президент навідувався у сім разів частіше, ніж, наприклад, на Хмельниччину чи Херсонщину. А в Луганській області провів стільки ж часу, як у Швейцарії.

"Віктор Федорович спочатку навіть Польщу ігнорував – ставка була на Німеччину як основного європейського партнера. Коли з Меркель не вийшло, тоді почав навідуватись до Варшави. Зараз Польща залишилась для нього єдиним місточком з ЄС", - наголосив Горбач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович просив за Тимошенко сім мільярдів доларів

За словами експерта, в останній рік Януковича не хочуть приймати у західних країнах.

"Спілкування з їхніми лідерами для нього психологічно не комфортне. Вони питають про арешт Тимошенко, колють цим в очі. Тому це обопільне бажання – менше зустрічатися", - зазначив він.

"Інтерес до Китаю, Японії, Південної Кореї, В'єтнаму – це намагання вистрибнути за традиційні межі української зовнішньої політики. Янукович прагнув порозумітися з Пекіном, щоб створити противагу Москві. Адже для Росії Китай – безпосередній конкурент. Але не вдалося, бо Пекін не розглядає Україну як суб'єкта у своїй грі. Якби Янукович був при владі років 20, тоді б – так. А китайці думають, що Віктор Федорович – не надовго. Гадаю, наступною на карті нашого президента буде Індія. Також Туреччина – це найближча модель для наслідування", - підкреслив Горбач.

"По країнах-ізгоях типу Ірану, Сирії або Венесуели Янукович ще не їздив. Це може трапитись наприкінці його каденції", - додав експерт.

Про те чому у президента такі пріоритети і які це дає результати читайте у журналі "Країна" № 32 (135) за 23 серпня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Китайці думають, що Віктор Федорович – не надовго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути