Ексклюзиви
вівторок, 22 листопада 2011 22:52

Кириленко розгледів у новому виборчому законі обмеження демократії

Кириленко розгледів у новому виборчому законі обмеження демократії

Народний депутат від фракції НУ-НС, лідер партії "За Україну!" В'ячеслав Кириленко вважає, що заборона в новому законі про парламентські вибори участі в перегонах блоків політичних партій, обмежує демократію, а підняття прохідного бар'єру до 5 відсотків призведе до концентрації влади в одних руках.

Про це він заявив Gazeta.ua в Рівному.

Кириленко вважає, що в законі є лише незначні позитивні моменти, які все одно не стануть перепоною для маніпуляцій.

"Я не у великому захопленні від цього нового виборчого закону й не голосував за нього. І вважаю, що принципово нічого не змінилося. Змішана система виборів, на мою думку, погіршує ситуацію й дає можливість застосувати адміністративний ресурс, особливо на місцях. Принаймні, останні місцеві вибори дають підстави так думати. По-друге, він збільшує прохідний бар'єр, тобто дозволяє робити концентрацію влади в одних руках після цих виборів. І по-третє, забороняється використання блоків, що є обмеженням демократії", - переконаний політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литвина переконані: закон про вибори унеможливлює фальсифікацію

За словами Кириленка, новий закон створить низку проблем і ускладнень під час виборів.

"Не може тепер окружна комісія, припустимо, зняти кандидата з виборів, але це може зробити суд. А якщо суд заангажований, а таке часто зараз трапляється, то питання ніяк не вирішується. Знімуть того опозиційного кандидата й нічого запитувати в нього не будуть. Ну там деякі є покращання по кворуму комісій – тепер більшістю від членів комісій приймають рішення. Але всім цим, на жаль, можна маніпулювати, - зазначив Кириленко. - Принципова вимога опозиції про відкриті списки не задоволена. Принципова вимога опозиції про незбільшення  прохідного бар'єру, а можливо, навіть, і зменшення також не задоволена. Тобто, у застосуванні цього закону буде маса проблем, і я не вважаю, що внаслідок цього закону опозиція вже перемогла, як дехто заявив. Нічого подібного. Насправді ми отримали чергове ускладнення, й за перемогу на цих виборах треба буде ще серйозно поборотися".

Зараз ви читаєте новину «Кириленко розгледів у новому виборчому законі обмеження демократії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути