четвер, 03 червня 2010 10:06

Карасьов: За Януковича- президента ми втратили важливі козирі у зовнішньо-політичній грі

Карасьов: За Януковича- президента ми втратили важливі козирі у зовнішньо-політичній грі

Політолог Вадим Карасьов вважає, що незважаючи на зближення з Росією, Україна має великий комплекс проблем у зовнішній політиці.

"Ми віддали усі козирі: базу (у Севастополі) - Росії, уран - Америці. І у нас немає серйозних козирів у зовнішньо-політичній грі. А Росія має досить серйозні апетити до України, зокрема в економічному плані, - говорить Карасьов Gazeta.ua, коментуючи 100 днів роботи Януковича на посаді президента. - От розвернулися ми до Росії. Але як бути далі? Бо проблеми виникають. Виникають у великого бізнесу, який сьогодні поглинається російськоими оліграхічними групами. Ми бачимо що РФ тисне на газ і вимагає від нас об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому". Ситуація з українською ГТС невідома. Тобто від України вимагають більшого, ніж вона може дати Росії. Хіба це нуль проблем?"

Різким зближенням із Росією, за словами Карасьова, багато що стерто у відносинах України із Заходом та США.

"В проекті закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики усувається пункт про інтеграцію у євроатлантичний безпековий простір і пункт про вступ до НАТО. Натомість вводиться новація - стратегічне партнертво з Росією і стратегічні відносини з США. Але що таке стратегічні відносини незрозуміло. Бо якісна характеристака - це партнерство, союз.

Це означає, що Україна фактично перекреслює зовнішньо-політичний курс, який вона проводила за останні 19 років за часів своєї незалежності. Це нам на мінус", - зазначив політолог.

"Адже проблема не у вступі в НАТО. Проблема у тому, що орієнтуючись на євроатлатичний безпековий простір, ми формуємо сектор безпеки і оборони в Україні згідно зі стандартами найбільш успішних в економічно- та військово-політичному відношенні країн.

Як тільки ми від цього відмовляємося, то безпековий і оборонний сектор України буде будуватися в більш тісній співпраці з Росією. Це доводить те, що відновлена робота і співробітництво розвідок і контррозвідок двох країн: СБУ і ФСБ", - пояснив експерт.

Водночас серед позитивів політики нової влади Карасьов назвав зняття деяких проблемних питань у відносинах з Росією, продовження діалогу з Євросоюзом. Зокрема, щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі та угоду про асоціацію. Активізацію діалогу по візовим питанням, зокрема щодо його скасування з ЄС.

"За ці 100 днів потрібно нагадати про успішний візит Януковича на ядерний саміт у Сполучені Штати Америки і зустріч з президентом Обамою", - зауважив Карасьов.

Зараз ви читаєте новину «Карасьов: За Януковича- президента ми втратили важливі козирі у зовнішньо-політичній грі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути