середа, 30 червня 2021 19:48

"Каральний інструмент": чи призведуть санкції РНБО до узурпації влади Зеленським

"Каральний інструмент": чи призведуть санкції РНБО до узурпації влади Зеленським
"Рада нацбезпеки перетворилася в інструмент швидких рішень у руках Зеленського", говорить Віталій Бала. Фото: Офіс президента

Санкції Ради нацбезпеки та оборони перетворилися на інструмент швидких рішень. Офіс президента Володимира Зеленського застосовує їх як незаконний інструмент покарання. Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Віталій Бала.

"Слуги народу" внесли законопроєкт №5667, яким хочуть заборонити судам зупиняти дію санкцій РНБО, – це призведе до узурпації влади Володимиром Зеленським. Інструмент санкцій вже нагадує каральну структуру. Тут питання упирається у суди. Без судової реформи нічого путнього не буде. Але кожна людина має право захистити себе навіть у такому суді. Щодо рішень РНБО також, якщо громадянин вважає їх помилковими", – говорить Бала.

Також додає: "Інструменту захисту від узурпації немає. Треба змінювати владу. Починати варто хоча б з монобільшості у парламенті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буде великий розпил до Дня Незалежності: засновник Prozorro про закупівлі на 5 млрд без тендерів

Рада нацбезпеки не може відсторонювати когось від роботи, каже Бала. Коментує санкції, які РНБО запровадила щодо 127 працівників митниці. Після перевірок їм вдалося повернутися до роботи.

"Нічого дивного немає, що люди відновлюються на посадах. Справа не в лазівках. Є відповідні правоохоронні органи, які мають займатися митниками, і це не РНБО", – каже Бала.

Також додає: "Рада нацбезпеки перетворилася в інструмент швидких рішень. Але все мають проводити у законний спосіб. Рішення РНБО повинні стосуватися того, чим займається цей конституційно-дорадчий орган – національної безпеки та оборони. Рішення, які приймають у такий спосіб через РНБО, мають бути прикріплені до рішень судів. Якщо Рада нацбезпеки і далі так продовжуватиме, то нічого доброго з цього не буде".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В ЄС втратять довіру до України". Які будуть наслідки обходу системи "Прозорро" на 5 млрд грн

"РНБО замінює собою всі системи – судову, правоохоронну. Такі рішення незаконні. Це не компетенція Ради нацбезпеки. Якщо рішення не підкріплюватимуть судовими ухвалами, то вони будуть нікчемними", – говорить політолог.

Також відзначає: "Рішень про санкції щодо людей, яких підозрюють у державній зраді, це не стосується. Вони не потребують підтвердження у судовому порядку. Але правоохоронці мають за цими рішеннями працювати. Одного РНБО не достатньо".

3 квітня 2021-го на засіданні РНБО оприлюднили список 127 працівників митниці, підозрюваних у контрабанді та порушеннях митних правил, до них застосували персональні санкції – відсторонили від роботи. У Держмитслужбі повідомили, що всі вони повернулися до виконання обов'язків.

У РНБО санкції обгрунтували можливою причетністю митників до корупції та контрабанди. Під час перевірок у діях більшості працівників порушень не виявили. Відносно 22 посадовців провадження продовжили.

Зараз ви читаєте новину «"Каральний інструмент": чи призведуть санкції РНБО до узурпації влади Зеленським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути