Ексклюзиви
вівторок, 26 січня 2021 17:17

Як Україна може використати рішення Європейського суду щодо російської агресії в Грузії

Як Україна може використати рішення Європейського суду щодо російської агресії в Грузії
ЄСПЛ виніс рішення на користь Грузії. Фото: УНІАН

Рішення Європейського суду про вину Росії в окупації Південної Осетії та Абхазії - це не більше, ніж чергове міжнародне визнання її як окупанта, сказав у коментарі Gazeta.ua директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

"Те, що російські війська присутні на території Грузії, ні в кого з держав не викликає сумнівів. Саме ця присутність і стала причиною санкцій. А вони і є визнанням російської окупації. Так як і визнана окупація Криму, бо має конкретні наслідки.
Не всі складові судової скарги Грузії підтримали. Це залежало від особливостей юридичної процедури, формулювань тощо. Росії нема чого заявляти про перемогу, бо всі решта пункти визнали. Але рішення загалом не має значного впливу. Не треба переоцінювати висновки міжнародних судів. Вони тягнуться довго, але по суті є лише інформаційним фоном для проблем. Рішення не є обов'язковими до виконання, бо немає інструментів - виконавчої служби чи поліції. Україна використовує досвід Грузії в справі проти Росії щодо окупації Криму. Потрібно мати реалістичні очікування. Можемо використовувати тепер це рішення в дипломатії. Постійно нагадувати, що Росію світ визнає винуватцем конфліктів на пострадянському просторі, зокрема в Грузії. Використання інформаційного фону на всіх можливих міжнародних майданчиках може бути для нас корисним, саме рішення - ні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден знає, що Україна - та точка, де можна і треба протистояти Росії

Європейський суд із прав людини виніс 1-ше рішення про наслідки російської агресії проти Грузії 2008 року. І Грузія, і Росія повідомили про свою перемогу. Насправді ж ЄСПЛ відхилив лише 1 з претензій грузинів щодо порушення прав людини на окупованих територіях Абхазії та Південної Осетії. Усі інші звинувачення суд підтримав.

Зараз ви читаєте новину «Як Україна може використати рішення Європейського суду щодо російської агресії в Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути