понеділок, 03 листопада 2008 11:42

Каддафі в Україні цікавить земля та зброя

Завтра до Києва вперше прилітає один з найекстравагантніших політиків світу - глава Лівії Муаммар Каддафі. У минулому неодноразово звинувачений в підтримці тероризму, нині він не вважається персоною нон грата для США і регулярно здійснює візити в різні країни.

У столицю України Каддафі прибуде з Москви, де поставив намет біля виділеної йому резиденції в Кремлі (він усюди привозить бедуїнський намет). Саме там він приймав російського прем"єра Путіна.

За неофіційною інформацією, намет стоятиме і в Києві - поряд з державною резиденцією на Печерську (напроти готелю "Національний" і неподілікд Верховної Ради), яку планують виділити для лівійського лідера.

У Каддафі є економічні інтереси в Україні.

"Лівія має потребу у великій кількості зерна, - говорить Харес Юссеф, екс-радник Віктора Ющенка і товариш сина Каддафі Саїфа Аль-Іслама. - Зараз вона імпортує його, але Каддафі хотів би створити в Україні структуру, яка б володіла тут землею і вирощувала зерно для Лівії. З іншого боку, Лівія могла б поставляти до України нафту, яка б тут перероблялася для подальшої реалізації в Україні і Східній Європі. Раніше йшли розмови про те, що в обмін на свою землю Україна могла б отримати право розробки нафтових джерел в Лівії, але не думаю, що такий бартер можливий. Проте переговори можуть бути результативними, тому що під час квітневого візиту до Лівії Ющенка справив на Каддафі дуже хороше враження", пише "Сегодня".

За неофіційною інформацією, однією з цілей Каддафі в Києві також можуть бути переговори про продаж Україною зброї.

Муаммар бен Мухаммед Абу Меньяр Абдель Салям бен Хамід аль-Каддафі керує країною з 1969 року, коли він, тоді 27-річний полковник, очолив місцеву "революцію аль-фатех". З тих пір Каддафі так і залишився полковником. Щоправда, тепер ніхто в країні не має звання полковника або генерала - вищим є звання підполковника. За словами Хареса Юссефа, в Лівії Каддафі називають "братом".

Навесні цього року лідер лівійської революції ліквідував уряд країни.

У всі країни полковник привозить з собою бедуїнський намет, який ставить біля резиденції, що надається, а потім залишає в подарунок країні, яку відвідує.

Швидше за все, Каддафі не ночуватиме в наметі і в Києві - очікується зниження температури. Проте, за словами Хареса Юссефа, він може відвідати історичний музей, оскільки є поціновувачем історії.

Зараз ви читаєте новину «Каддафі в Україні цікавить земля та зброя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути