пʼятниця, 21 вересня 2012 07:00

Спецтема: Закон про наклеп

Історик порівняв "закон про наклеп" зі сталінськими репресіями

Історик порівняв "закон про наклеп" зі сталінськими репресіями
TCH.ua

Історик Володимир В'ятрович порівняв введення кримінальної відповідальності за наклеп із сумнозвісним "законом про 5 колосків". Це ганебна практика, коли людину ставлять в неможливі умови і карають за спробу вирватися, – підкреслив він.

"Для свободи слова запровадження кримінальних санкцій за наклеп в умовах вибіркового правосуддя буде мати руйнівну силу. Введення покарання в'язницею до 5 років за наклеп є тим останнім кроком, який може остаточно вбити вільне слово в країні. Санкції зачеплять не лише журналістів, але й істориків, видавців – всіх хто працює з інформацією", – прокоментував історик, Голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В'ятрович.

В 30-х роках сумнозвісний "Закон про 5 колосків", а саме Постанова ЦВК і РНК СРСР "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності", під приводом охорони державного майна дала репресивному режиму "легітимну" підставу репресувати людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глузман: Пропонований закон про "наклеп" — терористичний

"Сьогодні влада використовує подібний інструмент – ставить працю журналістів в неможливі умови (цензура, тиск на медіавласників, відключення з ефіру, джинса та закриття інтернет-сайтів), а за спробу вирватися – запроваджує кримінальну відповідальність", – наголосив В'ятрович.

На думку науковця, з прийняттям таких санкцій при нинішній судовій системі говорити про інформування громадськості та можливості відстоювання прав людини буде дуже складно.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала у першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини. Згідно зі змінами до законодавства журналістів, а також інших громадян, що поширять інформацію, яку хтось розцінить як посягання на його честь і гідність, чекає покарання аж до обмеженням волі на строк від двох до п'яти років.

Зараз ви читаєте новину «Історик порівняв "закон про наклеп" зі сталінськими репресіями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути