Ексклюзиви
пʼятниця, 15 травня 2020 14:27

Інтеграція до ЄС і НАТО: команда Зеленського починає нагадувати Януковича

Інтеграція до ЄС і НАТО: команда Зеленського починає нагадувати Януковича
У 2020-у почалося гальмування владою євроатлантичного курсу, каже експерт. Фото: Reuters

У перший рік президентства Володимира Зеленського процес зближення України з Євросоюзом загальмувався, а реальну інтеграцію до НАТО фактично поставили на паузу.

При цьому певні успіхи у відносинах з ЄС Зеленський таки продемонстрував на початку своєї каденції, пише надзвичайний і повноважний посол Костянтин Єлісєєв на DT.ua.

Зеленський успішно пройшов випробування першим після обрання візитом до Брюсселя. Позитивним було поступове налагодження його двосторонніх відносин із новим складом керівництва ЄС. Також варто відзначити підтвердження послідовності зовнішньополітичного курсу на інтеграцію до ЄС і сигнал про готовність реалізувати політику секторальної інтеграції України на основі "чотирьох союзів" (енергетичний союз, цифровий ринок, юстиція та безпека, митне співробітництво).

Проте вже 2020 року і українське суспільство, і європейські партнери стали свідками початку поступового гальмування новою владою процесу зближення з ЄС. Про це свідчать і програми уряду, і реальні дії "Слуг народу" зі згортання широкого спектру впроваджених євроінтеграційних реформ, насамперед у сфері антикорупційної політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський повторює помилку попередника. Мінські угоди треба скасовувати

Команда Зеленського продовжує ходити до ЄС за грошима, лякаючи банкрутством України, а паралельно зачищає реформовану прокуратуру, НАБУ, знищує незалежність судової гілки влади, загрожує прозорим публічним закупівлям, піддає ревізії реформу державної та медичної служб, розмірковує автор.

До того ж все частіше вустами своїх речників починає голосно гадати на тему "А що нам дав Євросоюз? А навіщо нам Угода про асоціацію?". Як наслідок, минув рік, а Зе!Команда так і не змогла отримати жодного євроцента макрофінансової допомоги ЄС.

Нова владна команда все частіше розглядає реформи як "хотілки" західних партнерів, а не як рецепт становлення сильної європейської конкурентоспроможної демократичної держави.

Це до болю нагадує як риторику часів Януковича, так і наратив Кремля про доцільність власного, "третього" шляху для України, "мосту" цивілізацій. На жаль, це - шлях до "сірої зони" між Заходом і Росією і, як наслідок, затягування країни в російську зону впливу і втрата української незалежності та державності, пише Єлісєєв.

Характеризуючи відносини з НАТО, дипломат вказує на фактичне призупинення реальної інтеграції України в структури Альянсу: "Під приводом "прагматизації співробітництва" українська дипломатія фактично знизила рівень амбіцій, обмеживши його лише прагненням бути включеним у Програму розширених можливостей Альянсу. Так і не було використано Лондонський саміт НАТО у грудні для винесення Україною питання про отримання Плану дій щодо членства.

"Надалі важливо спостерігати, щоб "карта НАТО" з легкої руки Зеленського не опинилася в минулому в ході чергових "пакетних торгів" за тимчасове примирення з Росією", - пише дипломат.

21 квітня минув рік, як українці обрали президентом Володимира Зеленського. Що обіцяв Зеленський на виборах, можна прочитати ТУТ.

20 травня 2019 року Зеленський склав присягу президента.

Зараз ви читаєте новину «Інтеграція до ЄС і НАТО: команда Зеленського починає нагадувати Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути