неділя, 19 травня 2013 12:48

Ідея влади з антифашизмом не спрацювала — політолог

Ідея влади з антифашизмом не спрацювала — політолог
Фото: vsiknygy.net.ua

Українська влада допустила помилку, організувавши мітинг проти опозиції 18 травня на "антифашистській" тематиці. Таку думку висловив  керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко у коментарі для Gazeta.ua.

"Фактично усе звелося до організації концерту на Європейській площі для тисяч людей із провінції, - зауважує фахівець. - Антифашистська риторика мало кого сколихнула. Чимало мітингувальників навіть не розуміли, про що мова. Влада хотіла дати альтернативу в День Європи, але навіть не забезпечила належного порядку. Це показав випадок із побиттям журналістів. Опозиція найменш зацікавлена у розправі з журналістами, бо це її опора у боротьбі з режимом. Тому це на совісті влади".

На думку політолога, "антифашистська" тематика для України не актуальна.

"Ідея з антифашизмом не спрацювала, - каже експерт. - По-перше, вона не креативна, по-друге, розколює країну. Це повтор російської гри, коли Кремль пробував на "коричневій чумі" відлякати людей від протестів опозиції. Для України "антифашистська" тематика не актуальна. У нас ніхто не ходить по вуляцях із свастикою, нема явних проявів неофашизму. Це штучне нагнітання обстановки".

У влади є інші аргументи проти опозиції, вважає фахівець.

"На жаль, можновладці вибрали не найкращий аргумент. Саме це і зіштовхнуло людей. Можна було просто привезти людей на святкування Дня Європи. І це була б нормальна альтернатива. Мовляв, хтось невдоволений владою, а ми ось рухаємося до Євросоюзу, готуємося до підписання угоди про асоціацію. А залякування фашизмом — це дикість. Бо який фашист Кличко? Чи інші лідери опозиції?"

Водночас політолог зазначає, що опозиція не витиснула максимуму із заключного мітингу акції "Україно, вставай!"

"Опозиційні сили не змогли вивести на вулицю заплановану кількість протестувальників, бо тривалий час виводили людей за гроші, - зауважує Бондаренко. Тому українці розучилися висловлювати свою громадянську позицію за поривом душі чи з ідейних міркувань. Опозиції не завадило б теж організувати концерт. Бо людей надихає не тільки палке слово, а й щира пісня, яка примушує серця битися в єдиному ритмі. Українська пісня — це єдине, що найбільше об'єднує усіх нас".

Акції влади і опозиції 18 травня стали репетицією напередодні найближчих виборчих кампаній, переконаний експерт.

"Обидві акції стали грою м'язів перед майбутніми виборами в Києві та у проблемних округах до парламенту. Влада і опозиція показали, що вони готові до серйозної боротьби за мандати і повноваження. Але владі потрібно змінити тактику. Агітація на розкол країни не працює. Нас уже ділили на три сорти у 2004-му. Тепер лякають фашизмом. Хоча насправді це відволікання громадян від насущних проблем. У багатьох містах і селах населення відключають не тільки від гарячої води, а й холодну подають за графіком. Оце і є фашизм з боку влади. Тому їй не слід призначати хлопчиків для биття, а запропонувати опозиції разом вирішувати проблеми. Цим влада показала б свою здатність до діалогу та конструктиву", - підсумовує Володимир Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Ідея влади з антифашизмом не спрацювала — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

237

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути