неділя, 10 лютого 2013 14:10

І владі, і опозиції вигідне блокування роботи Ради - експерт

І владі, і опозиції вигідне блокування роботи Ради - експерт
На думку політолога, без зовнішнього втручання розпуску парламенту не буде. Фото: real-politics.org

У Конституції України немає норми, за якою можна розпустити парламент.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Кость Бондаренко.

"Як може статися розпуск парламенту? У нас є єдиний механізм розпуску ВР - це саморозпуск, який було застосовано у 1994 році. Тоді парламент саморозпустився, фактично пішов на дострокові вибори. У нас був механізм розпуску Ради, відповідно до указу президента, у Конституції зразка 2005-2010 років. Було три норми, за якими президент мав право розпускати парламент, якщо парламент протягом 30 днів не збирався на засідання, якщо парламент не міг протягом місяця сформувати коаліцію, якщо парламент не міг протягом 2 місяців затвердити прем'єр-міністра. У 2000 році Кучма пропонував через референдум провести норму, згідно з якою, президент мав право розпускати парламент, якщо він не міг до 1 січня поточного року затвердити бюджет на наступний рік. Але, фактично, жодна із цих норм сьогодні не працює. Адже у нас діє Конституція зразка 1996 року, за якою президент обмежений у діях на долю парламенту", - сказав він.

Політолог упевнений, що може бути тільки саморозпуск.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На перевиборах Партія регіонів втратила б третину чи половину своїх виборців"- "свободівець"

"Коли депутати приймуть рішення про дострокові вибори. Але я не думаю, що в парламенті сидять 450 фатально налаштованих людей, які вороги самі собі", - зауважив він.

На запитання, чому опозиціонери стверджують, що президент має право розпустити парламент, політолог відповів: "Нехай уважніше читають Конституцію. Адже президент обмежений у своїх умовах".

На його думку, без зовнішнього втручання розпуску парламенту не буде.

"В аналогічній ситуації, яка склалася на початку 2000 року, Мартинюк і Ткаченко. (Ткаченко тоді був спікером, а Мартинюк - першим віце-спікером), намагалися конфронтувати з парламентською більшістю. Намагалися утримувати Раду і блокувати трибуну. Тоді пропрезидентська більшість вийшла з парламенту, сіла в Українському домі. Провели засідання, переобрали керівництво Ради, відключили в Раді світло, воду й інші комунікації. Відповідно, через тиждень вони капітулювали. Таке може бути і зараз", - розмірковує Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові парламентські вибори надто дорогі, тому треба домовлятися - опозиціонер

Політолог наголошує - "якщо в нас уже є більшість у парламенті, вона повинна демонструвати здатність контролювати парламент, а не просто звалювати все на те, що їм не дають працювати, блокують трибуну і так далі".

"У цій ситуації не буде великої біди, якщо більшість проведе засідання десь поза межами сесійної зали. Складається враження, що нинішня ситуація вигідна і більшості. Вони можуть розвести руками і сказати, що бачте нам не дають працювати, опозиція блокує трибуну. Навіть сама опозиція не вся підтримує ці акції блокування. І Яценюк десь там наїхав на Катеринчука за те, що він десь там прийшов уночі до УДАРу", - зазначив він.

Бондаренко додав: "Президент дуже хотів би нову Конституцію, яка б дозволяла йому розпускати парламент".

Зараз ви читаєте новину «І владі, і опозиції вигідне блокування роботи Ради - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути