четвер, 26 жовтня 2023 16:25

Хто стоїть за "правками Лозового", які закривають справи на мільярди

Хто стоїть за "правками Лозового", які закривають справи на мільярди
Правки Лозового ухвалив парламент попереднього скликання, але нинішній склад їх не скасував. Фото: Верховна Рада

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін розповів, хто міг створити так звані правки Лозового, через які закривають корупційні справи на мільярди.

Народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий "зовсім дупля не відбивав", що саме підписував, пропонуючи правки. Про це голова ЦПК сказав в інтерв'ю на НВ.

"Вони обмежили час, за який слідство має вручити людині підозру, а потім обмежили ще час, коли справа має піти до суду. До того, як людина стає підозрюваним, обвинуваченим, поки людині не висувають офіційну претензію, то хоч вічно розслідуйте, бо нічиї права не утиснені", - сказав Шабунін.

Правки Лозового ухвалила Верховна Рада попереднього скликання, але нинішній склад парламенту їх не скасував. Хоча і розглядав президентський законопроєкт, у якому пропонувалося це зробити, зазначив голова ЦПК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ розкрило ще одну схему "дерибану" армійських грошей

"Ми зараз розбираємось, хто автор, хто писав, Грановський (заочно арештований оголошений у розшук екснардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Грановський, торік НАБУ повідомило йому про підозру у корупційній схемі - Gazeta.ua) і Вовк (ексголова ліквідованого Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк, який, за даними НАБУ, разом з підконтрольними йомму суддями ухвалювали замовні рішення. - Gazeta.ua) разом чи хтось із них двох. Бо ми точно розуміємо, що хтось із них. Розбираємося, хто саме", - сказав Шабунін.

За словами активіста, створюючи ці правки "вони рятували себе від тюрми".

Шабунін розповів, що трійка суддів Верховного суду прийняли рішення, що правки Лозового про скорочені строки розслідування мають стосуватися не лише проваджень після їх прийняття, а й усіх проваджень до цього.

"Оцим рішенням обґрунтують закриття Роттердам+. Два тижні тому рівно те і трапилось", - сказав активіст.

Голова ЦПК спрогнозував, що це рішення дасть можливість топкорупціонерам уникнути покарання і в інших справах, у яких державі завдано мільярдних збитків.

"Далі буде Коломойський, 17 мільярдів, де вже підозри є, там же буде Альперіна (вже пробачили), Укрнафта 10 мільярдів, і ще тридцятка інших справ", - сказав Шабунін.

Цього місяця Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження щодо Вадима Альперіна, якого президент називав "одним із хрещених батьків" контрабанди в Україні. Адвокати Альперіна клопотали про закриття справи, наполягаючи, що до справи слід застосувати правки Лозового.

Також у жовтні ВАКС закрив справу щодо формули "Роттердам+", через яку споживачі електроенергії переплатили понад 20 млрд грн упродовж 2018-19 років.

Зараз ви читаєте новину «Хто стоїть за "правками Лозового", які закривають справи на мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути