пʼятниця, 23 жовтня 2020 08:50

Хто претендує на посаду мера в одному з найбільших міст країни
9

Автор: gettyimages
  У Харкові мешкають понад 1,4 млн громадян
У Харкові мешкають понад 1,4 млн громадян

Харків - найбільше місто Слобожанщини, друге після Києва, за кількістю населення в Україні. У ньому мешкають понад 1,4 млн громадян. Один із найбільших обласних центрів.

На посаду міського голови Харкова зареєстрували 14 кандидатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діджиталізація, старий-новий підкуп і договорняки "слуг": що відбувається за 3 дні до виборів

За жовтневими даними соціологічної групи "Рейтинг", серед місцевих політиків найкраще ставлення у респондентів до Геннадія Кернеса: 60% – позитивне, 26% – нейтральне, 13% – негативне;

Юлії Світличної: 44% – позитивне, 26% – нейтральне, 14% – негативне;

Олександра Фельдмана: 36% – позитивне, 37% – нейтральне, 15% – негативне;

До Олексія Кучера позитивно ставляться 6%, нейтрально – 26%, негативно – 14%, не знають його – 54%.

Інших політиків не знають більше 75% опитаних.

Автор: facebook.com/gennadykernes/
  Геннадій Кернес на посаду міського голови Харкова балотується втретє
Геннадій Кернес на посаду міського голови Харкова балотується втретє

61-річний Геннадій Кернес на посаді міського голови Харкова другий термін. Він перший, хто обирався на цю посаду повторно. Балотується і цього разу.

Очолює місто із листопада 2010-го. За цей час Харків зазнав значних змін — що і вважають головною перевагою міського голови.

Лідер партії "Блок Кернеса - Успішний Харків". Її, за непідтвердженою інформацією, може підтримувати відомий харківський бізнесмен Олександр Ярославський. Із ним у Кернеса був конфлікт через стадіон "Металіст", але зараз вони демонструють дружні стосунки.

2014-го на Кернеса було скоєно замах - нанесли кульове поранення, відтоді прикутий до інвалідного візка.

16 вересня у харківського міського голови підтвердили коронавірус, він лікується в Німеччині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Харківщині намагалися провести незаконний референдум - СБУ

Олександр Фельдман, 60 років, політичну кар'єру розпочав у 1998 році депутатом Харківської міськради. Із 2002-го постійно був народним депутатом України. Із мером Харкова конфліктує за ринок "Барабашово", яким володіє корпорація Фельдмана "АВЕК". Має благодійний фонд, переймається правами людини і є одним з лідерів єврейської громади України.

Олексій Кучер, 35 років, голова Харківської облдержадміністрації. Потрапив на цю посаду з крісла народного депутата від "Слуги народу". Має педагогічну та юридичну освіту. Працював прокурором, на різних посадах в судах, займався адвокатською діяльністю.

Автор: facebook.com/igor.cherniak.121
  Юрист Ігор Черняк балотується від «Блоку Світличної "Разом!“
Юрист Ігор Черняк балотується від «Блоку Світличної "Разом!“

Ігор Черняк, 33 роки, за фахом юрист. Балотується від "Блоку Світличної "Разом!" - політичної сили колишньої голови Харківської ОДА, Юлії Світличної. Заступник голови правління "Харківського антикорупційного центру", волонтер, депутат Харківської міської ради, родом із Запоріжжя. Член громадської організації "Автомайдан-Харків". Обіймав посаду юрисконсульта, був директором компанії, що займається діяльністю у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультуванням з питань оподаткування.

Олег Абрамичев, 34 роки, очолює міський осередок "Європейської солідарності" у Харкові. Волонтер, позивний "Піротехнік". В 2015 році балотувався до Харківської обласної ради. Співзасновник організації "Благодійний фонд Сергія Жадана". Займається бізнесом — торгує меблями, килимами й освітлювальними приладами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Слузі народу" заговорили про розпуск парламенту

Карантин накладає відбиток на передвиборчу кампанію, вважає харківський журналіст Володимир Чистилін. Геннадія Кернеса немає в місті і харків'яни не знають про реальний стан справ щодо його здоров'я. Міська влада спростовує чутки, але офіційних коментарів не дає.

"Кернес може виграти вибори в першому турі. Має високу підтримку, за його керівництва місто зовні змінилося. Хоча є питання, якими методами цього досягли. Кернес має свій електорат, грає на відчуттях. Тому Харків, на жаль, лишається "ватним", проросійсько налаштованим", - каже Чистилін.

Коментує сильні і слабкі сторони кандидатів:

Автор: facebook.com/pochta.feldman
  Олександр Фельдман із 2002 року постійно переобирається народним депутатом
Олександр Фельдман із 2002 року постійно переобирається народним депутатом

"Олександр Фельдмана на виборах використовує різні технології. Наприклад, особисто телефонує літнім людям, вітає їх із днем народження. Слабка сторона кандидата - голосував за "диктаторські закони" (пакет законів, ухвалених Верховною Радою України 16 січня 2014 року з грубим порушенням регламенту і законодавчої процедури. Ці законодавчі акти, на думку більшості експертів, обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту і мали на меті криміналізувати опозицію та громадянське суспільство. - gazeta.ua).

Голова харківської ОДА, Олексій Кучер увірвався у велику політику не підготовлений. Завалив усе, що можна. Зокрема, перше місце в країні по захворюваності на коронавірус – його відповідальність. Після виборів може втратити посаду.

Ігор Черняк - один із тих, хто дозволяє собі опонувати Геннадію Кернесу.

Автор: facebook.com/abramychevjleg
  Олега Абрамичева на місцевих виборах підтримує письменник Сергій Жадан
Олега Абрамичева на місцевих виборах підтримує письменник Сергій Жадан

Олега Абрамичев від "Європейської солідарності" не має негативного бекграунду. Але він непублічний, тому й має низький рейтинг".

Ця кампанія відрізняється від попередніх не тільки умовами карантину, а й рівнем протистоянь, вважає політологиня Юлія Біденко.

"Виборчу кампанію 2015 року можна було назвати протистоянням проукраїнських та проросійських сил. Ці ж вибори можна охарактеризувати як конфлікт поколінь - генерації 1990-х проти генерації 2000-х", - каже Юлія Біденко.

Додає, що штаб Геннадія Кернеса працює на отримання перемоги в першому турі. Фельдмана називає найближчим опонентом мера. І якщо Кернес буде вимушений знятись з виборів, то найближчими претендентами на посаду міського голови стануть Олександр Фельдман та Олексій Кучер.

Автор: pixabay.com
  Харківська область за розміром, як Бельгія
Харківська область за розміром, як Бельгія

"Чому харків'яни підтримують Кернеса? Вважають, хоч і краде, але щось і для міста робить. Команда Кернеса працює за двома напрямами: зачищає інформаційний простір Харкова, починаючи з 2006 року. І вкладає значні ресурси у видимі зміни в інфраструктурі міста.

Автор: facebook.com/olexiykucher.kh/
  Олексій Кучер - голова Харківської облдержадміністрації. Потрапив на цю посаду з крісла народного депутата від «Слуги народу»
Олексій Кучер - голова Харківської облдержадміністрації. Потрапив на цю посаду з крісла народного депутата від «Слуги народу»

Геннадій Кернес співпрацює з бізнесменом – Олександром Ярославським. Бо міському голові потрібна комунікація з центральною владою, а Ярославський - наближений до президента Зеленського.

Кампанія Олексія Кучера слабка. Голова ОДА не був публічним політиком, у нього мало досвіду. А ситуація з використанням командою Кучера трагедії АН-26 у передвиборних роликах обвалить і так його низький рейтинг.

Ігор Черняк відомий у певних колах, засновник Харківського антикорупційного центру, компетентний, але, на жаль, не має рейтингу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кернес отримав негативний результат тесту на коронавірус

Олег Абрамичев - патріот, волонтер. Але його партія "Європейська солідарність" не стала лідером у проукраїнському сегменті Харківщини, бо не враховували місцевих особливостей", - каже Юлія Біденко.

Вона називає 5 партій, які можуть пройти до Харківської міської ради: "Блок Кернеса – Успішний Харків", "Опозиційна платформа – За життя", "Слуга народу", "Блок Світличної "Разом!" та "Європейська солідарність".
Комітет виборців останніми днями перед місцевими виборами фіксує зростання кількості випадків насильства й використання чорного піару. Ключовою проблемою виборчого періоду у КВУ називають підкуповування виборців. Це порушення фіксують у третині областей України. Найпоширеніша форма підкуповування - роздавання виборцям будь-яких продуктів, зокрема масок і дезінфекторів.
Зараз ви читаєте новину «Хто претендує на посаду мера в одному з найбільших міст країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути