Ексклюзиви
середа, 21 жовтня 2020 10:22

Розкрадання в оборонці: фігуранти визнали провину і пообіцяли здати спільників

Розкрадання в оборонці: фігуранти визнали провину і пообіцяли здати спільників
Торік розслідування журналістів про корупцію в оборонці за попередньої влади викликало великий резонанс. Фото: УНІАН

Солом'янський районний суд міста Києва затвердив угоди про визнання винуватості двох ексдиректорів і засновників фірми "Оптимумспецдеталь" Володимира Волохача і Романа Чуби.

Фірма була центральною в оборонних схемах, у яких фігурує колишній перший заступник секретаря РНБО за минулої влади Олег Гладковський, повідомляє Bihus.info

Обоє визнали вину в легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним способом, та в ухилення від сплати податків в "Оптимумспецдеталь", у якій по черзі були оформлені підставними власниками і керівниками, з інформації "Судовий репортер"

Угоди про визнання винуватості чоловіки уклали із заступником керівника антикорупційної прокуратури. Вони визнали свою провину та зобов'язались давати свідчення, зокрема і щодо інших учасників організованої групи. Обвинуваченим призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати деякі посади на 3 роки і з конфіскацією майна.

Водночас чоловіків звільнили від відбування покарання у вигляді позбавлення волі та конфіскації майна із випробуванням, якщо протягом 1 року вони не вчинять нового злочину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупцію та агресію Росії назвали найбільшими перепонами для розвитку України

У 2015-2016 роках "Оптимумспецдеталь" підписала договорів на поставку військової техніки і комплектуючих на суму понад 121 млн грн з Житомирським, Харківським, Київським бронетанковими заводами, Харківським заводом спеціальних машин, Ізюмським приладобудівним заводом.

Оскільки товар легального джерела походження не мав, то фірма маскувала його походження через оформлення безтоварних операцій із низкою суб'єктів господарювання, простими словами – конвертаційними центрами. Це дозволило вивести отримані від оборонних заводів гроші в готівку, не платити 25,7 млн грн ПДВ та 20,6 млн грн. податку на прибуток.

Раніше Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру в дачі хабара фігуранту корупційного скандалу в "Укроборонпромі" Віталію Жукову.

У травні НАБУ та САП повідомили, що відводять Жукову роль організатора ухилення від сплати податків на суму понад 49 млн грн та легалізації цих коштів у так званій справі оборудок в оборонці або справі Гладковських.

У лютому-березні 2019 року видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення 5-го президента Петра Порошенка курували розкрадання в оборонній сфері.

За даними журналістів, постачання контрабандних російських деталей за завищеними цінами організував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський разом із друзями - Андрієм Рогозою та Віталієм Жуковим. Ключовою фірмою у схемах була "Оптимумспецдеталь".

Гладковський-старший, за даними журналістів, щонайменше один раз отримував "відкат" з цієї схеми.

Після публікування сюжету Порошенко звільнив Гладковського з РНБО. Той повернувся на посаду президента "Богдана", де працював до державної служби.

Зараз ви читаєте новину «Розкрадання в оборонці: фігуранти визнали провину і пообіцяли здати спільників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути